5 miliardari celebri care au fost saraci lipiti pamantului

Unii dintre cei mai bogati oameni din lume si-au faurit averile pornind de jos. Povestile acestora ne reamintesc ca prin ambitie, curaj si putin noroc oricine isi poate depasi conditia si construi o afacere de succes.


Business Insider prezinta povestile unor miliardari care s-au nascut saraci.
 

Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, a ramas orfan la doi ani.
Avere: 8,2 miliarde de dolari

Abramovici s-a nascut in sudul Rusiei, intr-o familie saraca. Dupa ce a ramas orfan la varsta de doi ani, a fost crescut de un unchi intr-o localitate din nordul Rusiei. Pe vremea cand studia la Institutul de Transport Auto din Moscova in 1987, acesta si-a deschis o firma specializata in productia de jucarii din plastic, care l-a ajutat sa se lanseze in domeniul petrolier unde si-a facut un nume.

Ulterior, in calitate de unic proprietar al Sibneft, a realizat o fuziune care i-a propulsat firma pe locul 4 in topul celor mai mari companii petroliere din lume. In 2005, compania a fost preluata de gigantul Gazprom pentru 13 miliarde de dolari.

In 2003, Abramovici a cumparat clubul de fotbal Chelsea. In 2010 a platit 400 de milioane de dolari pentru un yacht, considerat a fi cel mai mare din lume.  



Howard Schultz, seful Starbucks, a trait intr-un adapost pentru saraci
Avere: 2,9 miliarde de dolari

Intr-un interviu acordat tabloidului britanic Mirror, Schultz povestea: "Inca de mic aveam senzatia ca ma aflam in locul nepotrivit. Stiam ca oamenii care locuiau de cealalta parte a gardului aveau mai multe resurse, bani si familii mai fericite. Nu stiu din ce motiv, dar am vrut pur si simplu sa trec peste acel gard si sa realizez ceva ce parea imposibil. Poate ca acum sunt imbracat la cravata si costum, dar nu am uitat de unde am plecat si cum era acolo".

Schultz a castigat datorita fotbalului o bursa la o universitate din Michigan iar dupa absolvire s-a angajat la Xerox. La putin timp dupa, s-a angajat la un lant de cafenele, Starbucks. In 1987 a devenit presedintele companiei si a extins reteaua la peste 16.000 de cafenele in toata lumea.



Ralph Lauren a fost vanzator la retailerul vestimentar Brooks Brothers
Avere: 6,8 miliarde de dolari

Lauren a mers la liceu in cartierul Bronx, New York, dar ulterior a renuntat la studii pentru a se alatura Armatei. Pe vremea cand era un simplu asistent la retailerul de haine Brooks Brothers, Lauren se intreba daca sunt sau nu barbatii pregatiti pentru modele mai indraznete la cravate.

In 1967, anul in care s-a dedicat propriei afaceri, Lauren a vandut cravate de jumatate de milion de dolari. Anul viitor a infiintat brandul Polo.



Magnatul otelului Lakshmi Mittal provine dintr-o familie modesta din India
Avere: 12,3 miliarde de dolari

Proprietarul si CEO-ul ArcelorMittal s-a nascut in 1950 intr-o familie saraca din Rajasthan, India. Bazele imperiului sau au fost stabilitate de-a lungul a 20 de ani, cand volumul activitatii sale din industria otelului era similar cu cel al unui depozit.

Astazi, Mittal detine cea mai mare companie din domeniu si este multimiliardar.
 

Faimosul trader George Soros a supravietuit ocupatiei naziste din Ungaria
Avere: 24,2 miliarde de dolari

Cand era adolescent, Soros spunea ca este finul unui angajat de la Ministerul Agriculturii pentru a se proteja de ocupatia nazista din Ungaria. In 1947 a reusit sa plece la rudele sale din Londra.

Si-a platit cursurile la London School of Economics lucrand ca hamal in gara si chelner. Dupa ce a finalizat studiile, Soros a lucrat un magazin de suveniruri inainte de a obtine un job ca bancher in New York. In 1992, pariul impotriva lirei sterline i-a adus un castig de 1 miliard de dolari.