10 lectii despre economia globala pe care le-am invatat in 2014

Cateodata, cel mai bun mod de a intelege viitorul este sa te uiti spre trecut. Iata o lista cu 10 lectii de macroeconomie pe care le-am invatat in 2014. Te vor ajuta cu siguranta in alegerile investitionale de anul viitor.

1. America a reintrat in joc  

Cu toate avertismentele, economia SUA a sfarsit prin a devein una dintre cele mai puternice din lume in 2014. Piata imobiliara s-a reechilibrat, industria auto a redevenit viguroasa, exporturile au crescut, au fost adoptate tehnologii revolutionare precum printarea 3D. Marea intrebare pentru 2015 este daca isi va putea mentine forta, in conditiile unei cresteri foarte lente a economiei in Europa si a crererii in scadere in cadrul pietelor emergente.  

2. Dolarul nu a murit inca  

Dolarului ii merge foarte bine, inca de la inceputul anului 2014. Anul viitor, ar putea sa fie chiar prea puternic, ceea ce ar dauna exporturilor si profiturilor marilor companii.  

3. Nu poti ignora geopolitica  

Ordinea globala se schimba, si nu intotdeauna asa cum isi inchipuie SUA si Occidentul. Episoade geopolitice majore, precum anexarea Crimeei de catre Putin, avansul ISIS in Orientul Mijlociu sau Ebola – toate au dus la frici in piete anul acesta. In 2015, incertitudinea geopolitica va continua.  

4. Revolutia energetica din SUA chiar e reala

Productia de petrol si gaze a SUA a fost ca o racheta in ultimii cativa ani, insa abia in 2014 investitorii s-au uitat cu atentie in aceasta directie, luand notite. Socul in ceea ce priveste oferta de petrol de anul acesta este legata direct de sisturile americane. Pentru 2015, ingrijorarile sunt legate de cat de jos va merge pretul petrolului pe termen scurt si de exporturile marilor producatori, care ar putea crea si mai multe probleme in pietele de capital.  

5. Nu e nimic liniar in legatura cu China  

China nu este o forta economica teribila, de neoprit, destinata sa domine lumea. Din contra, China se afla acum la o rascruce economica, cu o previziune de crestere de 5-6% in urmatorii 5 ani. In 2015, trebuie sa fim atenti la cresterea PIB-ului sub 7%, o perspectiva care va duce la inrautatirea situatiei exporturilor pe plan global.  

6. Deflatia ramane un pericol iminent

In trecut, inflatia era principala problema pentru majoritatea economiilor. Acum, batalia se duce impotriva deflatiei, un trend daunator, care, printe altele, slabeste cererea si consumul si limiteaza investitiile. In 2015, directiile divergente ale cursurilor ar putea duce la o mai mare volatilitate in pietele valutare, iar randamentele obligatiunilor ar putea varia mai mult.  

7. Diminuarea dobanzii-cheie nu a insemnat sfarsitul lumii

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru, increderea investitorilor in economia SUA crescuse simtitor. Iar Fed nu marise inca dobanda-cheie. Astfel, de urmarit in 2015 sunt divergentele de politica monetara intre marile economii. Si, pana cand restul lumii nu va reincepe sa creasca, dolarul american va continua sa se intareasca.

8. Spiritul de “animal corporatist” e inca viu

Fuziunile si achizitiile au fost iarasi pe val in 2014, iar volumele din deal-urile globale au fost la cel mai mare nivel, din 2007. Cresterea a fost sustinuta de o cantitate mare de cash, costuri de imprumut la un nivel record de jos si o determinare generala. Anul viitor ar trebui sa arate in continuare relativ robust in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile, cu o mai mare participare in pietele emergente.  

9. Superciclul preturilor materiilor prime nu mai e valabil

Pietele de marfuri de materii prime intra acum in al cincilea an consecutiv de scadere a preturilor, fiind astfel clar ca superciclul este cu adevarat terminat. “Moliciunea” in ceea ce priveste cererea globala a ajutat la dezumflarea boom-ului pe pietele de marfuri, insa de-a lungul anului 2014 sfarsitul superciclului a fost subliniat de oferta, cea mai spectaculoasa fiind piata energiei. In 2015, preturile ar trebui sa ramana jos, dar am putea asista la diferente majore intre piete. Agricultura arata cel mai bine, iar pretul petrolului ar trebui sa se stabilizeze.

10. Pietele emergente nu sunt egale  

Pietele emergente au fost contrastante in 2014, partial din cauza factorilor macroeconomici care au avut un impact diferit in fiecare economie in parte. Indonezia si Filipine au fost marii castigatori, in timp ce Rusia si Columbia au fost marii pierzatori. Mai departe, in 2015, pietele emergente nu ar trebui sa fie puse in aceeasi oala. Evenimentele globale ar putea sa aiba in continuare efecte diferite asupra tarilor in cauza.

Sursa: Business Insider