Dupa ce era la un pas sa ii interzica, UE da unda verde la exportul de mici romanesti

Dupa ce era la un pas sa ii interzica, UE da unda verde la exportul de mici romanesti

Regulamentul CE care permite folosirea bicarbonatului de sodiu pentru fabricarea micilor a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, incepand cu 25 iunie, acest produs va fi putea fi exportat in toate tarile Uniunii Europene.

Romaniei i s-a facut o derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi necesari prepararii pastei de mici, prin Regulamentul nr. 601/2014 al Comisiei din 4 iunie de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne.

Documentul a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, de la 25 iunie, micii vor putea fi exportati in spatiul comunitar, dupa mai bine de un an in care au existat preocupari cu privire la pregatirea micilor dupa reteta traditionala, care presupune folosirea bicarbonatului de sodiu si a altor aditivi alimentari, interzisi de Uniunea Europeana in produsele din carne.

In Anexa II, se arata ca pentru prepararea micilor se pot folosi carbonati de sodiu, acid carminic (colorant rosu), precum si zaharuri si melase caramelizate, scrie Mediafax.

Romanii mananca anual 440 milioane de mici, care cantaresc circa 20-25.000 de tone, mini-vacanta de 1 mai aducand cele mai mari vanzari, avand in vedere ca in doua-trei zile se consuma peste 1.500 de tone, ceea ce inseamna 30 de milioane de mici, potrivit federatiei ProAgro.
 
Anul trecut, Guvernul a solicitat CE includerea mititeilor pe lista retetelor traditionale, pentru a nu fi interzisi.