Cu capul in nori si buzunarele goale: 2 clisee care te tin departe de bogatie

Cu capul in nori si buzunarele goale: 2 clisee care te tin departe de bogatie

La birou, in familie sau pe Internet dai la tot pasul de aceste “mantre“, pe care ai ajuns sa ti le insusesti – expresii siropoase care sunt create parca pentru a ne tine inactivi din punct de vedere al atragerii banilor.

Pe Facebook cel putin, lumea distribuie aceste clisee alaturi de imagini cu munti, apusuri, pisici cu ochi mari. Atentie, trebuie sa iti dezvolti o rezistenta la aceste piedici subliminale. Iata doua exemple:

1. Traieste clipa

Acest proverb latin ne indeamna sa traim in present si sa nu ne gandim deloc la viitor. Problema cu aceasta mentalitate este ca poate incuraja achizitii sub impulsul de moment, care iti aduc satisfactie pe termen scurt, dar te urmaresc pe termen lung. 

Du-te in croaziera aceea catre Insula Galapagos, pe care ai cumparat-o la oferta ”last minute”, ce naiba, doar ai o singura viata! Doar ca acea calatorie de vis iti va face o gaura semnificativa in buget, care oricum e unul precar.

Antidotul: Atunci cand vrei sa faci o achizitie sub influenta de moment, aseaza-te si intreaba-te cum te vei simti la o saptamana, la o luna si la un an dupa ce cumperi.

In termenul de o saptamana, probabil te inchipui bucurandu-te de momente de desfatare in compania noului tau gadget. Dar cum te vei simti intr-o luna, cand va veni vremea sa rambursezi datoria de pe cardul de credit? Vei fi nevoit sa renunti la un lucru de care ai avea cu adevarat nevoie, doar pentru a achita acei bani? Intr-un an, probabil ca vei vrea sa vinzi acel gadget.

Scopul acestui exercitiu este de a-ti da seama daca ai cu adevarat nevoie de acel obiect sau acea vacanta sau graba de a cumpara este un efect al emotiei de moment. E ca mancarea de la fast food sau ciocolata, care iti dau o fericire de moment si pe termen lung au risc de dependent, spun specialistii citati de Business Insider.

2. Banii nu pot cumpara fericirea

Mereu vor fi discutii in jurul acestui subiect. Pentru fiecare studiu care arata ca nu exista nicio legatura directa intre o societate bogata si fericire, exista un alt studiu care demonstreaza ca salariul e direct proportional cu fericirea.

Indiferent de argumente, un lucru e sigur: problemele financiare cauzeaza stres si, sa fim seriosi, ce sanse ai sa fii fericit cu grija banilor care atarna greu pe umeri? Banii reprezinta sursa de stres numarul unu.

Antidot: Trebuie sa iti schimbi perspectiva in legatura cu banii, sa te uiti la ei altfel, pentru ca grijile la acest capitol sa nu te acapareze cu totul.

Sa ai un sentiment pozitiv in legatura cu propria ta capacitate de a gestiona banii este extrem de important pentru fericirea ta. Nu e important cati bani ai, ci cum ii gestionezi. Daca esti un bun manager, poti avea usor un sentiment de implinire.

In cazul in care te confrunti cu o datorie foarte mare, care s-ar putea sa iti ia ani pentru a o putea achita, fa-ti o strategie in aceasta directie, te vei simti bine chiar de la inceputul implementarii planului.

Si tine minte, te poti bucura de viata chiar daca nu cheltuiesti multi bani. Un bun exercitiu este sa incorporezi activitati “non-monetare” in cadrul clipelor petrecute cu familia si prietenii, recunoscand deschis ca incerci sa gasesti un rol diferit pentru bani in viata ta.

In felul acesta, prietenii tai vor intelege de ce preferi sa incropesti ceva de mancare cu ce ai prin casa atunci cand vor veni in vizita, decat sa comanzi preparate costisitoare. Te vor sustine in deciziile tale.