TVR, atacata in instanta de fosti angajati. Cat mai dureaza epopeea restructurarii?

Programul concedierilor de la TVR, finalizat recent, are inca ecouri in randul unor fosti angajati, care contesta in instanta decizia prin care au fost pusi pe liber. Tocmai cand conducerea televiziunii rasufla usurata ca a reusit sa inchida "robinetul risipei", un val de procese ameninta proaspatul echilibru financiar, prelungind starea de incertitudine.

“Procesul de concediere a fost unul nereusit din mai multe puncte de vedere”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dragos Bocanaciu, presedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV). 

“Mai intai, aceasta selectie de personal s-a facut dupa criterii arbitrare, fara sa existe cu adevarat o selectie pe criterii valorice sau, dupa caz, disciplinare”, a adaugat seful sindicatului TVR.

El a explicat ca selectia a fost mai mult o “batalie a CV-urilor”, iar apoi o proba a interviurilor, care “nu a fost in nici un caz relevanta”, mai ales pentru meseriile tehnice.

“Hai sa fim seriosi, dupa ce criterii departajezi doi lacatusi mecanici sau doua centraliste?”, intreaba retoric Bocanaciu.

De asemenea, acele asa-zise memorii de activitate, in fapt niste CV-uri mai elaborate, nu au fost supuse verificarilor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra exactitatii acestora, a adaugat reprezentantul sindical.

“Chiar si in zona editoriala exista multe suspiciuni in randul angajatilor SRTv, cum ca aceste realizari trecute in memoriile de activitate nu au fost cantarite corect de comisiile de selectie”, a mai spus presedintele SPUSTV.

Potrivit conducerii TVR, concedierea colectiva a fost necesara tocmai pentru reducerea cheltuielilor si plata datoriilor fiscale ale televiziunii publice, care se ridicau la 65 milioane de euro. Pe de alta parte, aproape 3 milioane de euro va trebui sa plateasca TVR pentru salariile compensatorii ale celor peste 600 de salariati concediati, potrivit Antena 3.

Val de procese la Tribunal

Controversele din jurul procesului de concediere nu au ramas fara efecte. Astfel, cel putin patru fosti angajati au dat in judecata Societatea Romana de Televiziune, contesand deciziile prin care au fost concediati.

Printre cei care se considera nedreptatiti se numara Bogdan Teodorescu, Nicoletta Bratescu, Valeriu Mihailescu si Aurel Negraru, potrivit unor dosare inregistrate la inceputul acestei luni la Tribunalul Bucuresti.

Numarul celor care ar putea contesta in instanta decizia de concediere ar putea fi insa mai mare, tinand cont ca angajati precum Sanda Visan si Cezar Ion declarau ca intentioneaza sa dea in judecata televiziunea publica, la momentul in care au aflat ca se afla pe lista celor urmau sa fie disponibilizati de la 1 februarie.

Ei au argumentat ca nu au fost notificati legal pentru a participa la procesul de selectie de personal.

“Este fireasca o astfel de stare de nemultumire a celor care sunt concediati. Ei cunosc cel mai bine colectivele din care au facut parte, isi stiu colegii care au ramas si care, in unele cazuri, sunt probabil mai putin pregatiti sau mai putin constiinciosi decat cei care au primit deciziile de concediere”, a mentionat presedintele SPUSTV.

In plus, el a comentat in comisiile de evaluare au fost examinatori care nu aveau efectiv cum sa se priceapa sau sa cantareasca activitatea profesionala sau valoarea tuturor angajatilor. “De exemplu, comisia 10 editorial a judecat reporteri, redactori, realizatori sau producatori din zona de religie, stiinta, divertisment, publicistic sau cultura. Subiecte diferite, ritm de
lucru diferit si pina la urma adresabilitate diferita”, a spus Bocanaciu.

El si-a exprimat indoiala ca un membru al comisiei, indiferent de “cat de bun om de televiziune ar fi”, poate avea o opinie pertinenta si despre un documentar cu parintele Arsenie Boca dar si despre un reportaj legat de cultura cerealelor pe cernoziomuri negre.

Ce sanse au angajatii

Societatea Romana de Televiziune s-a mai confruntat cu un val de procese de contestare a deciziilor de concediere si in 2007. Instanta a respins atunci ca neintemeiate cererile angajatilor nemultumiti.

Cu toate acestea, Dragos Bocanaciu crede ca, in acest moment, sansele de reusita ale fostilor angajati ar trebui sa fie foarte mari, tinand cont de modul cum s-a derulat procesul de concediere colectiva.

Si fosta vedeta a TVR, Gianina Corondan, a criticat modul in care a fost efectuata selectia. "Ma aflu pe lista de disponibilizati nu pentru ca nu am trecut testele, ci pentru ca nu m-am prezentat la selectie, in cunostinta de cauza", a spus fosta prezentatoare a televiziunii publice.

"Nicaieri in Europa selectarea de personal nu s-a facut de o maniera asa de primitiva, ca abordare si credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea si capacitatea de comunicare cu publicul – esentiale pentru un profesionist de televiziune", a spus Gianina Corondan.

Ea da un exemplu de intrebare din testul grila, menit sa selecteze profesionistii din corpul editorial: "In ce an a fost infiintata televiziunea nationala?"

Compartimente decimate

Pe 1 martie, Claudiu Saftoiu, presedinte si director general al Societatii Romane de Televiziune, anunta ca restructurarea TVR a luat sfarsit, iar pasul urmator va fi implementarea unei noi grile de programe. 

Dragos Bocanaciu a mentionat ca, desi actuala conducere nu doreste sa recunoasca, la finalul acestui proces de concediere colectiva sunt compartimente efectiv decimate.

“Si in momentul in care productia va fi reluata la capacitate maxima, conform cu noile grile de programe, va fi foarte greu sa se asigure necesarul de personal pentru tot fluxul de productie, iar daca totusi acest lucru se va reusi ne vom confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste posibilitatea de a asigura zilele libere si concediile angajatilor”, a atras atentia Dragos Bocanaciu.

La finele lunii ianuarie,  pe pagina de intranet a TVR a fost publicata o lista cu 627 de salariati ai TVR care urmau  sa fie preavizati in vederea concedierii colective, potrivit site-ului Certitudinea.ro. Printre acestia se numarau nume cunoscute precum Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Visan, Irninis Miricioiu Radulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin si Tudor Calin Zarojanu.

Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, în decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economica a TVR, potrivit caruia actuala conducere a institutiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro), care sunt cu 10-15% mai mici fata de luna iulie 2012, cand Claudiu Saftoiu a preluat conducerea institutiei.