Top cele mai fiabile masini

Honda, Toyota, Dacia si Mazda au fost catalogate drept cele mai fiabile masini, de catre  institutul spaniol Organizacion de Consumidores y Usuarios (OCU) care a realizat un studiu pe un esantion de 30.000 de soferi, pentru a afla care sunt cele mai fiabile modele.

In consecinta, cea mai fiabila marca auto a fost numita Honda, fiind urmata de Toyota.

In spatele celor doi producatori japonezi se afla compania Dacia din Romania, subsidiara grupului Renault, noteaza publicatia El Economista.

In clasamentul celor mai fiabile masini mai este inclusa si Mazda. In schimb, la polul opus se plaseaza Smart, Land Rover si Alfa Romeo, masini care au cele mai mari sanse sa fie implicate intr-un accident, conform OCU.

Studiul a luat in calcul si problemele comune cu care se confrunta soferii. Potrivit OCU, o cincime dintre cei intervievati au reclamat defectiuni la sistemul electric, in timp ce 11% din participantii la studiu si-au dus masina in service din cauza franelor, iar 10% pentru defectiuni ale pieselor motorului, potrivit ziare.com.

OCU a mai descoperit ca 16% dintre cei chestionati au fost implicati intr-un accident grav, anul trecut.

Totodata, un studiu realizat pe 2.686 de proprietari de autoturisme din Romania le-a cerut acestora sa aleaga cele mai importante trei criterii pe care le-ar lua in considerare daca ar fi sa isi cumpere maine o alta masina.

Primele trei criterii in alegerea unui autoturism sunt consumul de combustibil, fiabilitatea si costurile cu intretinerea, arata rezultatele studiului realizat de Daedalus Millward Brown.

77% dintre acestia au ales consumul de combustibil, 60% fiabilitatea si 59% costurile cu intretinerea.  La distanta relativ mare se afla siguranta autoturismului/testele NCAP (28%).

Pe locurile urmatoare in topul criteriilor se afla aspectul exterior (18%) si aspectul interior (12%).

Procentajul relativ scazut al acestor ultime doua criterii denota o alegere mai degraba rationala a romanilor cand vine vorba despre alegerea masinii. 

Marimea portbagajului este unul dintre primele trei criterii pentru 11% dintre respondenti, cu un procent in plus fata de cei 10% care se uita la pastrarea valorii in timp a autoturismului (deprecierea auto) atunci cand cumpara o masina. 

Nivelul de poluare (8%), desi are valori relativ modeste in criteriile principale de alegere, este totusi mai important decat culoarea masinii (4%), demarajul (3%) si atributul “masina mare/impunatoare” (2%).