Titan al Wall Street-ului: Cresterea inegalitatii intre venituri va duce inevitabil la mariri de taxe, revolutie sau razboi

Miliardarul Paul Tudor Jones, unul dintre cei mai cunoscuti manageri de fonduri de investitii de pe Wall Street, atrage atentia ca un nou dezastru va lovi omenirea daca nu va fi redusa in curand diferenta dintre bogati si saraci. Citeste in DailyBusiness.ro solutia acestuia pentru diminuarea inegalitatii intre venituri.

Jones, 60 de ani, are o avere estimata la 4,5 miliarde de dolari, scrie Fortune.com. El s-a intalnit recent cu promotorul medicinei alternative si autorul de bestseller-uri Deepak Chopra, care a ajuns sa-l cunoasca pe titanul de pe Wall Street prin intermediul sotiei acestuia. Sonia Jones, de origine australiana, detine un club de wellness si yoga.

Cu ocazia acestei intalniri, Chopra si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea inegalitatii intre venituri: "Am fost la intalnirile celor din miscarea Occupy Wall Street si le-am simtit furia, dar nu am identificat nicio solutie".

In timpul discutiei cu Jones despre disparitia clasei mijlocii din SUA, Chopra, care preda un curs la Scoala de Business Columbia denumit "Just Capital & Cause-Driven Marketing", i-a mentionat acestuia ideea unui student de-al sau: crearea unui index bursier cu firme care investesc in comunitate si angajati si care au nevoie de capital.

Ideea i s-a parut interesanta lui Jones, care si-a inceput cariera ca trader de bumbac si a infiintat in 1980 compania Tudor Investment Corp, administrand acum un fond de 13,8 miliarde de dolari.

Jones a studiat problema si a descoperit ca ideea studentului nu era tocmai o noutate, investitiile in corporatiile responsabile social generand o industrie de 6,6 trilioane de dolari, care exista deja de cateva decenii.

Desi este vechi, acest concept nu a reusit sa puna insa nicio presiune pe companiile din Fortune 500, astfel incat sa le dea mai multi bani angajatilor, spune Jones.

Atunci, el a venit cu alta idee, una ce are drept componenta competitia. Ce-ar fi daca cele mai mari corporatii din SUA ar fi ierarhizate in functie de investitiile in comunitate si angajati, mai degraba decat in functie de valorile Wall Street-ului precum profitul?

Daca s-ar realiza un astfel de top, poate marile companii, care vor dori sa fie plasate mai sus decat concurentii lor, se vor purta mai bine cu angajatii, vor face produse sustenabile si vor investi mai mult in comunitate.

Pentru a pune aceasta idee in practica, Jones a pus bazele organizatiei non-profit Just Capital, a carui nume este inspirat din cursul lui Chopra. Scopul organizatiei este sa studieze ce anume ii face pe oameni sa le placa sau sa le displaca o companie si sa alcatuiasca un top anual incepand cu toamna lui 2016, ce va fi intitulat sugestiv "Just 1000".  

"Vreau ca vocea populatiei sa se faca auzita si intr-un domeniu in care nu a prea contat. Va schimba comportamentul corporatiilor", spune Jones.

Scepticii s-ar putea intreba ce impact ar putea avea un simplu top. Jones considera insa ca exploatarea opiniei publice poate fi o arma foarte puternica ce ar putea pune presiune pe marile corporatii americane sa mareasca salariile angajatilor, astfel incat sa se mai diminueze diferenta dintre bogati si saraci.