Sfaturi pentru tinerii antreprenori: Cum treci de la start-up la management riguros

Ultimii ani au adus foarte multe incercari de lansari de afaceri, fie ca este vorba de magazine online bazate pe cateva produse, sau de micro afaceri din sfera serviciilor, care incearca sa raspunda unei cereri de nisa. Astfel de microbusiness-uri sau start-up-uri (cum sunt denumite mai sofisticat afacerile aflate la inceput de drum) se lanseaza avand un plan de afaceri mai mult sau mai putin conturat, insa bazandu-se pe o idee care urmeaza a fi testata in piata.

Evident, nu toate aceste incercari depasesc nivelul de start-upuri si asta din diverse motive, fie din cauza subfinantarii, fie din cauza abordarii gresite a pietei, fie, in multe cazuri, din cauza imposibilitatii de a trece intr-un mod eficient la „urmatorul nivel”. Acest Urmator Nivel inseamna extinderea afacerii care implicit aduce un numar mai mare de angajati, o extindere teritoriala sau o crestere a volumului de produse rulate. Un nou nivel al afacerii inseamna reguli cu totul noi care nu mai pot fi gestionate intuitiv de catre antreprenor,care ajunge astfel sa aiba nevoie de sisteme ceva mai sofisticate de management al societatii.

O echipa mai numeroasa inseamna o responsabilitate financiara, iar simplul fapt ca trebuie platite luna de luna de luna niste salarii implica procese si decizii pe care le gestionezi mai greu daca nu apelezi la un calculator de salarii sau la un software specializat pentru administrarea personalului.

O echipa mai numeroasa inseamna conturarea unor departamente, o ierarhizare a angajatilor si, implicit, se pune problema eficientizarii timpului. Casutele de email incep sa se umple nu doar de comenzi, ci si de discutii interdepartamentale, de invitatii la meetinguri interne si apar tot felul de procese consumatoare de timp. Un business mai elaborat inseamna oameni pe teren, o flota auto, marfa ce trebuie mutata eficient si stocuri care trebuie gestionate corect pentru a nu bloca inutil capitalul de lucru.

Din fericire, orice antreprenor are la dispozitie in ziua de astazi o multime de instrumente pe care se poate baza pentru a-si duce ideea, afacerea, start-up-ul la un nou nivel. Pe de o parte, este vorba de o multime de instrumente software de la cele de tip Time Management Software sau Fleet Management la orice alte aplicatii caracteristice unui anumit domeniu de activitate. Pe de alta parte, Internetul ofera astazi o gramada de resurse prin care poti sa inveti diverse aspecte ale unui business consistent, putand sa iti dezvolti aptitudinile de Lead Management sau Crise Management ori sa participi online la cursuri de specialitate sustinute de oameni cu experienta de zeci de ani in managementul unor mari afaceri.

Pentru un antreprenor este important sa recunoasca momentul in care afacerea sa este pe punctul de a decola, pentru ca atunci este timpul sa schimbe modul de organizare si sa se indrepte de la modelul de managementpotrivit unei afaceri aflate la inceput de drum (cand deciziile rapide si flexibilitatea foarte mare sunt punctele forte) la un model de management riguros (in care deciziile gresite pot avea un impact mult mai mare). La fel de important este sa stie cand este cazul sa apeleze la specialisti intr-un anumit domeniu pentru ca, daca un start-up poate fi condus cu succes de un singur om, o afacere in plina dezvoltare are nevoie de o echipa solida.

Powered by SEO monitor