Sectorul IT ajunge la Bursă

Sectorul IT ajunge la Bursă

Systems este prima firmă tehnologică care se tranzacţionează în regim bursier pe segmentul AeRO de la BVB. Investitorii o voiau demult, iar aşteptările se menţin ridi­cate: „Ne trebuie o companie mai mare“, spune unul dintre ei

Sectorul tehnologic a fost unul dintre motoarele revenirii post-criză, însă investitorii de la BVB au privit de pe margine avansul de două cifre al unor companii de profil. Sectorul IT a ajuns, în sfârşit, la Bursă săptămâna trecută prin listarea pe piaţa AeRO a acţiunilor firmei Bittnet Systems (BNET). Compania care mizează pe venituri de 4,4 milioane euro pentru anul în curs a pătruns sistemul alternativ de tranzacţionare după un plasament privat de 150.000 euro realizat de fondul polonez Carpathia Capital pentru 10% din titluri.

Exact prin prisma faptului că societatea a atras finanţare, listarea companiei lider în piaţa de training IT a fost caracterizată drept „un moment extrem de important“ la evenimentul de lansare de către Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. Carpathia urmează să asigure existenţa unor pachete de acţiuni la vânzare. În primele 15 ore de tranzacţionare, volumul s-a apropiat de 300.000 de lei, cu aproximativ 300 de transferuri, remarcabil pentru o firmă de dimensiunea Bittnet şi pentru un AeRO la început de drum. „Mă bucură că există interes din partea investitorilor“, a declarat Cristian Logofătu pentru revista Capital, unul dintre fondatorii companiei.

Receptarea bună de către mediul investiţional ne-a fost confirmată de bloggerul bursier Traian Stan. El este, însă, nuanţat: „Nu ştiu dacă exact asta au aşteptat investitorii. Ne trebuie o companie mare.“ În ceea ce priveşte Bittnet Systems, el consideră că are şanse 60% ca să fie un succes în sensul ca în iunie a.c. să consemneze un avans de 10% faţă de nivelul de intrare. Titlurile BNET s-au regăsit la deschidere la nivelul de 1,73 lei/acţiune, cu 18,50% peste reperul achiziţiei Carpathia de 1,46 lei/acţiune. „Cine a vrut să cumpere compania a făcut-o din prima zi. Restul sunt speculatorii care aşteaptă să vadă cum se va mişca preţul“, spune Stan.

„Cred în proiectul AeRO“

Logofătu este, mai degrabă preocupat de creşterea companiei şi chiar şi-a propus să nu se uite la preţul acţiunii decât la finalul şedinţei de tranzacţionare. În discuţia cu noi, a folosit chiar butada investitorului legendar Warren Buffett potrivit căreia piaţa este pe termen scurt un concurs de popularitate, dar pe termen lung, un cântar.

Angajamentul este pentru un profit net de 0,75 milioane lei pentru anul în curs şi un câştig net de 1,08 milioane lei, în 2016. Cât de clar este angajamentul? Preţ de o ipotecă de 112.610 acţiuni pe care o poate exercita în două tranşe la neîndeplinirea obiectivului – prin preluarea lor de la majoritari – intermediarul tranzacţiei, compania financiară INC, activă pe piaţa NewConnect de la Varşovia.

Experienţa brokerului polonez este utilă, alături de oportunitatea pe care o oferă sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei. Cristian Logofătu, care controlează 32,33% din firmă, la fel ca şi fratele său Mihai, afirmă că AeRO este o variantă foarte bună pentru necesarul de investiţii când firma este între stadiul la care are nevoie de „investitorii angelici“, de pionierat, şi cel în care poate fi destinaţia fondurilor de investiţii. De îndată ce au aflat acest proiect au anulat celelalte căutări şi s-au concentrat în direcţia listării. „Cred în proiectul AeRO“, ne-a spus cel care îndeplineşte funcţia de CFO la Bittnet Systems.

Banii obţinuţi pe piaţa de capital vor fi folosiţi pentru creşterea echipei de vânzări astfel încât firma să acopere toată ţara. Compania a avut 152 de clienţi anul trecut, în scădere faţă de 184 beneficiari în 2013, o consecinţă şi a mutării accentului de la pregătirea persoanelor fizice către serviciile aduse firmelor.

Bittnet oferă soluţii integrate în domeniul tehnologic şi reţelelor de comunicaţii, iar recent şi-a extins activitatea în zona de audit, mentenanţă şi design. Este atacul pentru obiectivul unor venituri de 5,8 milioane euro în 2016 şi 6,75 milioane euro în 2017.

Care sunt riscurile

Majoritatea riscurilor menţionate de INC sunt specifice unei companii mici, precum cel asociat cu o persoană-cheie, cel cu clienţii semnificativi sau cel al (ne)realizării planului de dezvoltare a afacerii. Ceva i-a făcut, însă, în mod deosebit, pe investitori să ridice din sprâncene: marca Bittnet Systems nu este înregistrată de compania în care sunt chemaţi să investească, ci de o persoană apropiată acţionarilor majoritari. Mai mult decât atât, pentru utilizarea acesteia, firma se obligă să plătească până în anul 2020 între 5% şi 7% din venituri proprietarului brandului.

Un investitor spune că s-a oprit cu lecturarea memorandumului de listare la pagina 33, cea care indică riscul legat de marcă; de acolo nu îl mai interesa. Altul a afirmat la finalul şedinţei bursiere care a dus la cota AeRO titlurile BNET că aceasta era o problemă de clarificat până la listare, în timp ce cineva a folosit cuvântul „suge“, invocând amintiri neplăcute despre comportamentul unor acţionari majoritari ai unor companii de pe Rasdaq.

Din perspectiva lui Logofătu, acest risc realmente nu există. „Noi – ca fondatori – ne legăm renumele profesional de acest business şi tot ce vrem este ca el să crească“, ne-a spus interlocutorul. El a adăugat că nu au niciun gând să abandoneze compania, temerile legate de brand fiind neîntemeiate.

„Nu am considerat că e un risc; nu e un risc pentru companie“, a întărit Logofătu. O dovadă a angajamentului ar fi faptul că cele trei credite în valoare de 1,7 milioane lei ale companiei sunt garantate personal de el şi fratele său. „Ştim că persoanele fizice sunt urmărite de bănci până la sfârşitul vieţii. Mai multă implicare de atât ce să vedem?!“, a conchis cel care a adus prima companie de IT la cota BVB.

Sursa: Capital.ro