Se ascute batalia pentru activele Enel din Romania. Chinezii sunt concurati de europeni, dar si de Guvernul Romaniei

Se ascute batalia pentru activele Enel din Romania. Chinezii sunt concurati de europeni, dar si de Guvernul Romaniei

Enel intentioneaza sa vanda cele trei distributii de energie electrica din Romania. Pe langa chinezi, care si-au manifestat deja interesul, au aparut si marile grupuri energetice europene. Din ce se arata pana acum, statul roman va prelua totusi una dintre cele trei societati.

Grupurile energetice europene E.On si GdfSuez sunt interesate de preluarea unor active din sectorul distributiei de electricitate pe care compania italiana Enel le detine in Romania si pe care intentioneaza sa le vanda. Informatia a fost publicata de Economica.net, care citeaza surse apropiate situatiei.

"Gaz de France intentioneaza sa preia distributia din Banat si Muntenia Sud, care acopera Bucurestiul, iar E. On negociaza achizitia distributiei din Banat" au spus sursele. GdFSuez si E.On sunt unele dintre cele mai mari firme de utilitati din Europa, si sunt prezente si pe piata romaneasca. GdFSuez detine una dintre cele doua distributii de gaze naturale, din partea de sud a Romaniei, iar E.On are cealalta distributie de gaze, din jumatatea de nord a tarii, si o distributie de electricitate, in Moldova.

Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV). Tranzactia s-ar puta finaliza pana la sfarsitul anului, daca Enel ar obtine pretul dorit. 

De ce nu va prelua nimeni toate cele trei distributii

Francezii si nemtii nu si-au manifestat interesul pentru Enel Distributie Dobrogea pentru ca Guvernul de la Bucuresti a dat de inteles ca ar aceasta ar putea fi preluata de o firma de stat. Firma chineza de stat State Grid Corporation of China si-ar fi manifestat interesul sa achizitioneze toate cele trei distributii de energie electrica detinute de Enel in Romania.

Se pare insa ca statul roman nu a fost de acord. "Societatea de distributie a energiei Enel Dobrogea este de de importanta strategica pentru Romania, mai ales in urma realizarii de baze militare in zona si a conflictului militar din Ucraina" a declarat, in septembrie, ministrul Energiei, Razvan Nicolescu.

In aceste conditii, pare ca Guvernul Romaniei intentioneaza ca o companie de stat sa preia distributia de energie electrica din Dobrogea. Cel mai probabil, aceasta va fi Electrica, societatea de stat care grupeaza cele trei companii regionale de distributie de electricitate care nu au fost privatizate: Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.

Compania ar avea si disponibilitatile banesti pentru aceasta tranzactie: dupa listarea de la Bursa de Valori Bucuresti, are in conturi circa 600 de milioane de euro. Pe de alta parte, potrivit unor surse din piata de energie, si Nuclearelectrica ar intentiona sa intre in cursa. Are disponibilitati cash de circa 100 de milioane de euro, iar prezenta geografica a producatorului de energie electrica (centrala de la Cernavoda) ar constitui un motiv in plus pentru achizitia distributiei de electricitate din zona Dobrogei. Oricum, ambele companii sunt pe cale sa angajeze consultanti pentru o potentiala tranzactie cu Enel.

Dincolo insa de ce si-ar dori statul, pretul pare a fi un impediment. Potrivit informatiilor aparute deja in presa, italienii ar dori 1,8 miliarde de euro pe cele trei distributii, pret prea mare chiar si pentru compania din China, care ar fi oferit un neuzual 10xEBITDA (de zece ori profitul operational net) adica in jur de 1,3 miliarde de euro. Potrivit estimarilor specialistilor in achizitii, in acest tip de tranzactie, pe piete similara cu a noastra, valoarea ar fi de 5-6 ori profitul net.

De aceea, a aparut inclusiv posibilitatea ca Enel sa ramana in Romania, daca nu primeste un pret pe care sa-l considere satisfacator. Oricum, Enel este implicata in dispute juridice cu statul roman, care pot fi folosite de Guvern ca argumente in negociere. Romania solicita de la Enel plata unei sume de 521 de milioane de euro, pe motiv ca, potrivit contractului de privatizare al Electrica Muntenia Sud, italienii ar fi obligati sa cumpere inca 13,57% din actiunile Electrica. Litigiul este pe rolul Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris.