Românii, cei mai pesimişti europeni când vine vorba de preţul locuinţelor; 72% aşteaptă scumpiri

Românii, cei mai pesimişti europeni când vine vorba de preţul locuinţelor; 72% aşteaptă scumpiri Românii, cei mai pesimişti europeni când vine vorba de preţul locuinţelor; 72% aşteaptă scumpiri

ai mult de jumătate dintre europeni se aşteaptă la scumpirea locuinţelor în următoarele 12 luni, România conducând în clasamentul pe ţări, cu o medie de 72% a celor care cred că preţurile vor creşte, urmată de Spania (66%) şi Cehia (65%), potrivit ING International Survey Homes and Mortgages 2017.

Faţă de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimişti în legătură cu evoluţia preţurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creştere dintre ţările europene. Totuşi, aceştia se aşteaptă la o creştere uşoară.

Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei ţări au o economie în creştere, sunt de părere analiştii de la ING.

Media europeană, de 59%, este cu 3 puncte procentuale mai mare faţă de anul trecut. În acelaşi timp, 61% dintre europeni spun deja că preţul caselor este mare.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că preţul caselor va creşte s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

„Europenii văd întregul proces de a-şi căuta o casă destul de scump; mulţi dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depăşit iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecinţă, mulţi resimt dificultăţile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună”, a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.

Citeste mai multe pe Ziarul Financiar