Raiffeisen Banca pentru Locuinte reduce dobanzile la creditele in lei fara ipoteca

Raiffeisen Banca pentru Locuinte reduce dobanzile la creditele in lei fara ipoteca

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a redus dobanzile la doua tipuri de credite in lei, fara ipoteca, pentru domeniul locativ si a eliminat comisionul de analiza dosar pana la 30 iunie 2013 (comisionul era de 1.400 lei, perceput o singura data).

Dobanda la creditul in lei fara ipoteca, cu avans minim de 20%, s-a redus cu 2,1 puncte procentuale si este 12,9% pe an, fixa la lei. Dupa maxim 60 luni, dobanda devine 4,5% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare a creditului in lei.

Acest tip de credit se acorda imediat, fara a fi necesara parcurgerea, in prealabil, a unei perioade de economisire, potrivit bancii.

In prezent, RBL acorda credite fara ipoteca pentru valori imprumutate mai mici sau egale cu 50.000 lei, pe o durata cuprinsa intre 8-14 ani, in functie de avans si de produsul ales de client.

RBL a scazut dobanda si la creditul cu avans minim 40%, fara ipoteca, la 10,9% pe an la lei fata de 11,9% cat era pana in prezent. Dupa maxim 60 luni dobanda scade la doar 4,5% pe an la lei, fixa pe toata perioada creditului.

70% dintre clientii care au luat credite de la RBL, le-au folosit pentru modernizarea locuintei. Valoarea medie a acestor credite a fost anul trecut peste 25.000 lei, a spus Aurelia Cionga, Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

In ceea ce priveste creditele cu ipoteca, dobanzile sunt: 9,5% la creditul fara avans si 8,5% la creditul cu avans minim 40%. Dupa maxim 5 ani, dobanda devine 4,5% sau 6% pe an la lei fixa pe toata perioada de rambursare, in functie de varianta de produs pentru care a optat clientul.

Creditele acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci. In plus, acei clienti care nu se grabesc si intentioneaza sa-si imbunatateasca conditiile de locuit in urmatorii ani, pot semna un contract de economisire-creditare. Dupa ce economisesc in medie 3-5 ani, acestia au posibilitatea sa acceseze un credit cu dobanda fixa la lei, de 4,5% pe an.

In timpul perioadei de economisire, clientul primeste o prima de stat de 25% din suma economisita intr-un an, in limita a 250 euro, plus dobanda oferita de banca de 1,5% pe an.

Peste 46.000 de romani au aderat anul trecut la sistemul de economisire-creditare prin Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ca urmare, la sfarsitul lui 2012, numarul contractelor de economisire-creditare din portofoliul RBL a fost mai mare cu aproape 20% fata de 2011, ajungand la 177.000 contracte.

Pe piata de economisire-creditare din Romania sunt doar doi jucatori: BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) si Raiffeissen Banca pentru Locuinte (RBL).

Afacerile bancilor pentru locuinte ar putea depasi 3 mld. euro, au estimat oficialii BCR Banca pentru Locuinte, la finalul anului trecut, suma medie economisita lunar de catre clientii bancilor pentru locuinte fiind in crestere de la an la an.

Conform unui sondaj citat de BCR, circa 1,1 milioane de romani sunt interesati sa devina clienti ai sistemului de economisire-creditare pana la finalul acestui an. iar dintre acestia proiectia realizabila este de 264.000 clienti pe partea de creditare, cu o suma medie necesara pentru proiectele de imbunatatire locativa de 14.237 euro.