Povestea primei fabrici de palarii din Romania, cu clienti precum calugarii de la Muntele Athos si politia canadiana

Povestea primei fabrici de palarii din Romania, cu clienti precum calugarii de la Muntele Athos si politia canadiana

Prima fabrica romaneasca de palarii, infiintata in 1896 in Salistea Sibiului de Ioan Dadarlat si redeschisa dupa 1989 la Sebes de un stranepot al acestuia, este prezenta prin produsele sale in tari de pe diverse continente, unde acestea sunt purtate de la politisti si calugari la vedete sau oameni simpli.

Culioane pentru calugarii de la Muntele Athos, palarii pentru politia canadiana, dar si pentru cea comunitara din Romania, palarii bavareze, tiroleze sau pentru birjari, palarii pentru padurari sau oieri, dar si palarii croite dupa cele mai noi tendinte in moda au ca element comun faptul ca sunt fabricate la Sebes, scrie Agerpres.

De peste o suta de ani, palariile confectionate de familia Dadarlat au ajuns peste granita, mai intai "dincolo de munti, in Regat", iar dupa 1989 si in Europa si alte continente. La sfarsitul secolului al XIX-lea, in 1896, intr-o vreme cand atelierele mestesugaresti de acest gen erau patronate de sasi sau unguri, Ioan Dadarlat infiinta la Salistea Sibiului primul atelier romanesc de palarii.

Datorita transhumantei, palariile pentru oieri confectionate de Ioan Dadarlat ajung sa fie tot mai cautate si in celelalte zone ale tarii, marturie stand in acest sens si calapoadele pastrate inca de atunci. Fabrica dispune acum de utilaje performante, iar modelele confectionate sunt atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Palariile pot fi achizitionate de la zeci de magazine din tara, dar si online, zeci de modele fiind disponibile. Pretul acestora variaza intre 70 si 160 de lei. Sunt noua angajati, printre care si fiica Sandei si a lui Dan Dadarlat, absolventa a Facultatii de Stiinte Economice in limba germana la Cluj-Napoca si masterand la Relatii Internationale.

"Putea sa-si gaseasca joburi foarte bune, dar s-a hotarat sa vina acasa. A inceput sa preia din afacerea noastra. Mai avem un baiat care e medic si care si el stie sa faca palarii", spune Sanda Dadarlat despre cum cea de-a cincea generatie este pregatita, prin fiica sa, sa duca mai departe traditia familiei.