Palatul din inima Sibiului: Muzeul Brukenthal, printre cele mai vechi din Europa

Muzeul National Brukenthal este cel dintai din Europa Centrala si de Est deschis pentru public inca din anul 1817, un muzeu fenomen care si-a deschis larg portile si astfel publicul a putut sa admire in ultimii ani colectiile pe care le gazduieste in toata splendoarea lor.

Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunitatii sasesti transilvanene caruia i s-au atribuit importante functii publice in cadrul statului austriac condus de imparateasa Maria Theresa, cea dintai functie ocupata fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei.

Perioada petrecuta la Viena in aceasta calitate coincide cu cea a constituirii colectiei sale de pictura. Aceasta a fost mentionata in 1773, in Almanach de Vienne, drept una dintre cele mai valoroase colectii particulare ce putea fi admirata in mediul cultural vienez al vremii.

Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal, constand din pinacoteca, cabinet de stampe, biblioteca si o colectie numismatica, au luat nastere cu precadere intre anii 1759 si 1774.

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, functie pe care a ocupat-o intre anii 1777 si 1787, Samuel von Brukenthal construieste la Sibiu un palat in stilul Barocului tarziu, dupa modelul palatelor vieneze. Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania, construirea cladirii petrecandu-se in etape, intre anii 1778 si 1788.



Aspectul palatului, vazut dinspre Piata Mare, este unul deosebit de elegant, datorita verticalitatii impuse de pilastri si acoperisul mansardat in trei trepte. Edificiul a fost ridicat pentru a servi drept resedinta oficiala a baronului si sediu al colectiilor sale. Structura Palatului Brukenthal este dezvoltata in inaltime pe doua etaje, avand un plan dreptunghiular si incluzand doua curti interioare.

Etajul intai a fost conceput pentru a cuprinde saloane de primire si camere de locuit, iar etajul al doilea pentru expunerea pieselor de colectie. Deoarece constructia palatului a avut loc la sfarsitul secolului al XVIII-lea, abordarea decorativa, atat in cazul fatadei cat si al primei curti interioare, aduce o alaturare a Barocului cu Rococo-ul si Neoclasicismul, curentele influente in arta epocii. 

La Palatul lui Brukenthal de la Sibiu se vorbesc toate limbile din lume. Anual, sute de mii de oameni din toate colturile lumii vin la Palat sa admire colectiile fostului guvernator transilvanean, care ramane, dupa aproape doua secole, la fel de inovator, modern si european, scrie Agerpres.