Oameni si orase in faliment. Cum va arata Romania anului 2014

Oameni si orase in faliment. Cum va arata Romania anului 2014

Legea falimentului personal precum si cea privind insolventa primariilor ar putea intra in vigoare din 2014, daca vor fi aprobate de Camera Deputatilor anul acesta. Cum va arata Romania in contextul aplicarii acestor reglementari, care isi propun sa protejeze cetatenii si administratiile locale?

“Nu va fi o Romanie in faliment. Vor fi doar cateva entitati. Preferam o situatie precum cea din Cipru sau falimentul unor persoane fizice, banci si insitutii publice, astfel incat sa se stie exact ce datorii sunt si cat urmeaza sa fie sterse?”, intreaba retoric Gheorghe Piperea, initiator al legii falimentului personal. 

“In Cipru, pe masura ce trec zilele, vestile sunt din ce in ce mai aberante. Daca intial se discuta ca unele depozite sa fie 'sterse' in proportie de 10%, acum s-a ajuns si la 80%. Nu doar rusi spala bani in Cipru, ci si germani, britanici si chiar romani”, a adaugat Piperea.

Potrivit acestuia, si bancile ar fi avantajate de legea falimentului personal, care a fost aprobata de Senat in 2010 si suspendata de la dezbatere in Comisii din Camera Deputatilor in urma a trei scrisori de intentie cu FMI.

“Bancile au foarte mult de suferit la ora actuala pentru ca nu se aplica legea falimentului personal. Sistemul bancar a avut in 2011 si 2012 pierderi exorbitante care au rezultat din provizioane pentru credite neperformante”, a precizat Piperea.

Pe de alta parte, un faliment personal ar fi un mare avantaj, pentru ca se marcheaza imediat pierderile. In plus, aceasta lege i-ar ajuta si pe romanii cu dificultati in plata ratelor. “Dintr-un 1 milion de debitori care nu isi mai pot achita creditele, 900.000 ar putea fi scuzabili. Scutiti de datoriile pe care nu le pot achita, ar putea redeveni debitori la banci. In contextul actual, ei practic sunt scosi din circuit, nu mai exista pentru banci”, a adaugat initiatorul legii falimentului personal.

Ce sanse are legea

“Proiectul Legii falimentului personal se afla pe ordinea de zi. Avem discutii si pe tema insolventei primariilor. Acestea sunt subiecte mai complexe si, dupa ce vom primi raportarile in privinta lor, vom incepe dezbaterile in Comisie”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

El a adaugat ca aceste legi ar putea fi dezbatute in Comisie pana la jumatatea anului. Astfel, daca vor trece de aceasta Comisie, legile ar putea fi aprobate si de plenul Camerei Deputatilor pana la finele anului.

Bogdan Ciuca a mentionat ca in cazul acestor legi au fost initiate niste discutii cu reprezentanti ai bancilor, Fiscului si primariilor.

Intrebat daca se va tine cont si de punctul de vedere al FMI privind legea falimentului personal, Ciuca a raspuns ca vor fi luate in considerare toate opiniile relevante.

Practicianul in insolventa Arin Stanescu apreciaza ca tocmai din cauza ca se va tine cont de opinia FMI, aceasta lege nu va ajunge sa fie aplicata. “Pana cand nu va primi unda verde de la FMI, aceasta lege nu va fi aprobata”, a spus Stanescu. Forul international s-ar fi opus implementarii acestei legi argumentand ca acum, in criza, nu ar fi momentul potrivit.

In plus, nici practicienii in insolventa nu vor fi prea fericiti daca se va aplica aceasta lege. “Va fi o mare problema pentru ca ar putea fi mii de persoane fizice care sa ceara insolventa si nu va vrea niciun practician sa se ocupe. E bataie mare de cap si nu ar avea de castigat”, a mentionat Stanescu.

Una peste alta, el apreciaza totusi ca legea falimentului personal nu ar avea niciun efect negativ. “Este normal ca si persoanele fizice sa beneficieze de o astfel de protectie, la fel ca firmele”, a adaugat practicianul in insolventa.

Prin aceasta lege, persoana care nu isi mai pot achita datoriile la banca beneficiaza de protectie intrand intr-o perioada de restructurare in care  este ajutat sa isi revina financiar iar plata ratelor continua in functie de posibilitati. Daca planul de redresare nu da rezultate debitorul intra in faliment si bunurile ii sunt executate silit cu exceptia celora care il ajuta sa isi castige existenta si care nu pot fi executate.

Ce spun clientii bancilor 

Beatrice Aldea, reprezentant al clientilor Volksbank in procesele initiate impotriva institutiei financiare, a spus la randul sau ca aceasta lege va fi una benefica pentru toate partile implicate, inclusiv si pentru banci, care nu ar mai avea pierderi atat de mari din provizioanele pentru credite neperformante.

“Sunt persoane in grupul nostru, nu foarte multe, care au ajuns restante dar au bunavointa si platesc macar o parte din rata. Aceasta lege le-ar ajuta foarte mult”, a mentionat Aldea.

Potrivit acesteia, marele avantaj al legii falimentului personal pentru clientii bancilor ar fi ca, in caz de neplata a creditului, executarea va viza doar bunul pe care s-a pus ipoteca. “Acum, banca le ia bunurile celor ajunsi in situatie disperata. Dar cum valoarea bunurilor a scazut foarte mult si a ajuns sa fie mai mica decat valoarea creditului, banca te urmareste pana cand obtine diferenta de bani”, a explicat Aldea situatia actuala.

Tocmai din cauza acestei situatii, in care banca iti executa toate bunurile si iti pune propire pe salariu pentru a-si recupera toti banii, au existat si intamplari nefericite. “Am o situatie in grup, unde un baiat s-a sinucis pentru ca nu a mai suportat presiunea. Daca s-ar fi aplicat aceasta lege a falimentului personal, poate ca cei trei copii ai sai ar fi avut si acum tata”, a mai spus reprezentanta clientilor Voksbank.

Ea considera ca asa cum a fost implementata si in alte tari, aceata lege care protejeaza si persoanele fizice de abuzurile bancilor, ar trebui sa se aplice si in Romania.

2012 a fost al treilea an consecutiv in care sistemul bancar a inregistrat pierderi, se arata intr-o analiza publicata de Mediafax. Rezultatele financiare preliminare arata ca bancile au avut anul trecut pierderi cumulate de 2,12 miliarde lei, aproape triple fata de 2011, cand au insumat 777 milioane lei. In 2010, pierderile sistemului bancar au fost de circa 516 milioane lei.