Noua „boala“ care se transmite printre colegii de la birou

Noua „boala“ care se transmite printre colegii de la birou

Potrivit unui articol publicat recent in „Harvard Business Review“ si citat de „Women's Health“, jumatate din muncitori sustin ca sunt tratati nepoliticos la munca cel putin o data pe saptamâna.

Cercetatorii au chestionat 800 de manageri si angajati din 17 industrii. Au descoperit ca victimele lipsei de politete la birou ajungeau sa depuna mai putin efort, calitatea muncii scadea, la fel ca si timpul petrecut la munca. 12% dintre cei chestionati au spus ca si-au parasit locul de munca din aceasta cauza. „Oamenii nu tind sa raporteze asta, mai ales dintr-un sentiment de disperare si de teama posibilelor urmari“, spune unul dintre autorii studiului.

Cu toate acestea, nu doar munca are de suferit. Aceste situatii stresante iti afecteaza sanatatea fizica si psihica. Exista câteva moduri sa faci situatia sa inceteze.

In momentul in care un coleg te provoaca, spune un medic citat de autori, inseamna ca vrea sa obtina o anumita reactie, dar nu trebuie sa i-o oferi. Poti incheia orice conflict printr-o atitudine politicoasa, dar transanta.

In cazul in care colegii se prefac ca nu te observa, intreaba de doua ori daca au ceva cu tine, apoi mergi mai departe. Atitudinea este una pasiv-agresiva, sustine specialistul, iar solutia este sa le acorzi de doua ori sansa de a se exprima. Daca sustin ca sunt in regula, reactioneaza pozitiv, incearca sa nu fii sarcastic, apoi comporta-te normal.

In cazul in care un coleg te bârfeste, trebuie sa il confrunti. Nu incepi un interogatoriu, dar e preferabil sa astepti pâna il vezi singur si ii spui ce ai auzit, fara a folosi un ton acuzator.

Daca ai colegi mult prea competitivi, creeaza putina distanta intre voi. In cazul in care cineva iti vâneaza postul, nu ii oferi totusi un avantaj. Asta inseamna ca nu ii spui despre noul proiect la care lucrezi, de pilda.

Daca persoana care iti cauzeaza probleme este chiar seful, iar demisia nu este o optiune, trebuie sa te concentrezi pe munca, dar sa te retragi in rest. Nu trebuie sa lasi aceasta atitudine sa te urmareasca si acasa, sa te deconectezi, reducând astfel stresul si sa arati ca te afli acolo pentru un singur motiv: sa lucrezi.

Sursa: Adevarul