NATURA DIN JURUL NOSTRU impune sa fim educati

Natura din jurul nostru

Natura nu apartine nimanui si, in aceeasi masura, este a noastra a tuturor, cand este vorba despre responsabilitate si educatie ecologica.

Alaturi de vecinii si prietenii nostri bulgari din regiunea Dobrich, ONG Mare Nostrum s-a implicat in proiectul transfrontalier, sugestiv intitulat Natura din jurul nostru. Pentru ca impartim un spatiu, o istorie si o responsabilitate comuna, studiul si cartografierea biodiversitatii din regiunea transfrontaliera ne-a dat prilejul sa colectam informatii, sa le analizam si sa le strangem intr-o brosura folositoare elevilor, turistilor, dar si constantenilor care nu stiu inca ce minunatii se afla dincolo de asfaltul orasului. Studiul, realizat cu acest prilej, contine date despre peisajul si biodiversitatea zonei tranfrontaliere, dar si descrierea speciilor de plante si de animale, precum si habitatul acestora. Nu am uitat sa punctam pericolele care ameninta biodiversitatea, dar am atins si aspectele educationale si de informare publica.

Pentru ca ne adresam tinerilor, care sunt speranta noastra intr-o lume mai buna in viitor, am introdus, ca element principal, jocul online, care sa ofere posibilitatea unei calatorii prin Dobrogea din fata calculatorului, care te introduce intr-o realitate populata cu animale simpatice, flori timide si insecte zumzaitoare.

Profesorii sunt partenerii nostri de baza si sunt din ce in ce mai interesati de metodele de educatie non-formala pentru mediu. Astfel, timp de trei zile din septembrie 2015, 50 de cadre didactice au deprins peste 30 de metode noi, care sa-i aduca pe elevi mai aproape de natura.

La Constanta si Mangalia, 400 de elevi au participat la training-uri cu privire la biodiversitate si problemele acesteia, atat in sala de curs cat si pe plaja, unde au aflat mai multe detalii despre deseurile marine, dar si despre conservarea delfinilor.

De curand s-a incheiat competitia Ideilor Verzi, la care au participat 21 de unitati de invatamant constantene, ai caror elevi au produs peste 80 de creatii artistice.

Cele mai apreciate si apropiate de natura au fost cele trei expeditii din regiunea Dobrich, la care au participat, cu mult entuziasm, 30 de elevi si voluntari Mare Nostrum, care s-au implicat efectiv in activitatile proiectului.

Natura s-a imbogatit cu ajutorul a peste 150 de persoane care au plantat, in doua sesiuni, 600 de copaci in aria protejata Fantanita-Murfatlar, unde am amplasat si 10 panouri interactive, pline de informatii folositoare si putin cunoscute.

Toate aceste activitati s-au derulat in perioada iulie 2014 - decembrie 2015, cu un buget total de 305.890,80 de euro, prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013.

Scopul proiectului este cresterea gradului de informare si constientizare cu privire la biodiversitatea din zona transfrontaliera, dar si problemele complexe ale acesteia.

Partenerii proiectului sunt: ONG Mare Nostrum, din Constanta si Primaria orasului Dobrich, din Bulgaria.

Echipa de comunicare Mare Nostrum

Cecilia Patrahau - Responsabil PR - mobile: +40740319631

Andra Fratila - Responsabil PR - mobile: +40727388335

Address: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 3, bl. F17, sc. A, ap. 3, Constanta 900711

Phone/Fax: +40241/612422; +40341/407432
Web: https://ongmarenostrum.wordpress.com/