Mai ieftin ca "Prima Casa". Pentru a-si recupera pierderile, bancile ofera credite avantajoase pentru apartamentele executate silit

Mai ieftin ca "Prima Casa". Pentru a-si recupera pierderile, bancile ofera credite avantajoase pentru apartamentele executate silit

Pentru a-si recupera din pierderi, bancherii au inceput sa le ofere credite speciale clientilor care sunt dispusi sa ii scape de casele confiscate de la rau-platnici. Asa se face ca un imprumut facut pentru achizitionarea unei proprietati care a fost executata silit poate fi mai avantajos chiar decat unul luat prin programul ''Prima casa''. Totusi, expertii avertizeaza ca pot aparea costuri ascunse, iar fostii locatari nu sunt intotdeauna cooperanti.

Una dintre cele mai mari banci ofera credite cu dobanda de doar 5,8% pentru clientii care vor sa cumpere case executate silit, in conditiile in care dobanda pentru un imprumut prin programul Prima Casa, cu garantia statului cu tot, are o dobanda de 6,5%.

Ionut Stanimir - director de comunicare banca comerciala: "In plus fata de acestea nu sunt platite comisioanele de evaluare si nu se mai platesc comisioanele de administrare a creditului".

Mii de proprietati au ajuns sa fie executate silit. Sa nu credeti insa ca le puteti cumparati la un sfert din pretul real, pentru ca in multe cazuri banca participa si ea la licitatie, iar daca pretul scade prea mult, cumpara aparatamentul pentru a-l scoate la vanzare din nou.

Iulian Cosoreanu, executor judecatoresc: ''Protejeaza creanta lor pentru ca poate in procedura ulterioara de vanzare banca va putea sa vanda bunul respectiv prin negociere directa la un 60% 50% decat sa incaseze 30%".

Casele scoase la licitatie sunt de obicei locuite deci nu pot fi vizionate. In plus cumparatorul are de achitat impozitul de transfer al proprietatii. Se adauga si onorariul executorului pentru evacuarea fostilor locatari. In plus noul proprietar trebuie sa fie de fata cand vechii locatari sunt dati afara.

Iulian Cosoreanu, executor judecatoresc: ''Daca v-ati asumat faptul sa cumparati un bun in faza de executare de silita eu zic sa nu mai fim atat de pretiosi in cazul in care nu pot sa suport predarea".

Bancile au la vanzare si proprietati prin negociere directa. Acestea sunt de obicei mai scumpe decat cele de la licitatie, dar au avantajul ca nu sunt locuite.

Sunt si alte oferte. La cativa pasi de centrul Bucurestiului se afla unul dintre cele mai luxoase proiecte imobiliare din Capitala. In urma cu cativa ani a intrat in insolventa, iar banca a fost de acord cu o reducere semnificativa a preturilor pentru a vinde proprietatile.

Un penthouse de 3.500.000 de euro a ajuns acum la doar 1.300.000 de euro faraTVA si aveti inclusa piscina si o priveliste de la multi metrii deasupra orasului si veti fi vecini cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Seful BNR sta insa intr-un apartament ceva mai mic, de 3 camere, pentru care a platit un avans de 700.000 de lei si a contractat un credit tot de 700.000 de lei.

Sursa: Incont.ro