Locuintele taranesti, modele pentru constructiile de la oras. O casa traditionala porneste de la 20.000 de euro

Locuintele taranesti, modele pentru constructiile de la oras. O casa traditionala porneste de la 20.000 de euro

Tot mai multi romani copiaza proiectele locuintelor taranesti, pe care le adapteaza la conditiile unei vieti moderne. Cele mai cautate si apreciate pentru aspectul lor sunt casele traditionale din Bucovina, Apuseni, nordul Olteniei si zona Rucar-Bran. O astfel de locuinta costa de la 20.000, pana la 60.000 de euro, in functie de suprafata si de materialul folosit.

In Bucovina, casele dupa modele stravechi, din lemn rotund de brad si pastrand frumusetea nealterata de altadata,
se fac si astazi. La Putna, in marginea padurii, un proprietar a inceput o astfel de constructie. 

"Se spune ca ar fi mai sanatos, mai ecologic. E si locul aici, normal ca nu puteam sa construiesc ceva din BCA. Creeaza un ambient mai placut", spune Mugur Cardei, proprietarul unei asemenea locuinte.

Cunostintele stravechi despre lucrul in lemn sunt pastrate de catre constructori din tata in fiu. Lemnul se taie in timpul iernii iar mesterii asteapta sa se usuce incet in urmatoarele luni. Constructiile de altadata sunt realizate exact dupa proiectele vremii.

Muzeul in Aer Liber Astra din Sibiu vrea sa incurajeze construirea caselor sau chiar a pensiunilor in zonele rurale, dupa tiparele traditionale. Asa ca le pune la dispozitie celor interesati planurile celor 24 de case taranesti pe care le gazduieste.

Cea mai ieftina casa costa in jur de 20.000 de euro, inclusiv autorizatia de constructie, iar cea mai scumpa
50-60.000 de euro, cu doua etaje si zidarie de piatra la parter.