La ce sa fiti atenti cand semnati contract cu o institutie financiar nebancara. Cum ajungi sa dai inapoi 50000 de euro pentru 1000 imprumutati

Aveti grija ce acte semnati, daca luati un imprumut de la institutii financiare nebancare, avertizeaza Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, care verifica aceste companii.

Nu sunt banci si dau bani cu imprumut pe termen scurt, cu dobanzi uriase. Sunt aproape 5.000 de reclamatii, in ultimul an si jumatate, iar avocatii au si ei mii de clienti care nu-si mai pot plati ratele, din cauza contractelor abuzive sau ale costurilor foarte mari.

Alina este din Bucuresti si recunoaste a facut cea mai mare greseala: a luat un imprumut de la un IFN, ca sa-si plateasca un alt imprumut facut la o banca.

"Am luat legatura cu ei, fara nicio problema, in doua zile ne-au acordat creditul, ei virand in contul bancii suma datorata", spune Alina.

Dupa un an si jumatate, greutatile au facut-o sa ceara plata a doar jumatate de rata pentru o perioada. I s-a aprobat solicitarea, insa nici nu isi imagina ce avea sa urmeze.

"Pe langa rata initiala, ni s-a adaugat diferenta din ratele initiale, plus penalizari. Am ajuns ca lunar, in loc de 2.800 de lei, sa platim de la 4.000, chiar 5.000 de lei pe luna. Si cu amenintarea ca vor recurge la executare daca nu platim", mai spune femeia.

Acum asteapta din clipa in clipa executorul, care i-ar putea lua din casa bunuri in valoarea ramasa de plata.

Marius Dunca, presedintele ANPC: "Toate aceste lucruri vin in urma necitirii foarte bine a contractelor. Sunt dobanzi de 4969%. Asta inseamna ca iau 1.000 de euro si peste un an trebuie sa dau 50.000 euro. Sa se duca la un avocat sau sa vina la ANPC, sa ceara parerea unui specialist".

Numai anul trecut, la Protectia Consumatorilor, 3.000 de romani s-au plans de neregulile din contractele cu IFN-uri. Iar in primele 3 luni din 2015 au fost facute peste 800 de reclamatii. Inspectorii au demarat controale la mai multe institutii.

Iata cum, pentru 100 de lei, o companie care acorda credite intr-un timp extrem de scurt si chiar se ofera sa iti aduca banii acasa, percepe pentru o luna numai putin de 4.114 la suta dobanda anuala efectiva. Intr-un an, suma inapoiata ar fi de 41 de ori mai mare decat cea imprumutata.

Dobanzile cu adevarat uriase sunt, insa, la imprumuturile pentru cateva zile. Cine ia un credit de o mie de lei pentru o saptamana, are o dobanda anuala de aproape 6.400 la suta.

Adrian Cuculis, avocat: "Se percep cate o data niste sume infioratoare: 10% comision de acordare. O dobanda de 50% este foarte mare. Un alt aspect la care sa fim atenti e graficul de rambursare, pentru ca sunt multi care au de platit la final intregul credit inca o data, ca si cum n-ar fi platit niciun ban toata perioada."

In statisticile institutiilor financiare nebancare sunt aproximativ 90.000 de romani cu astfel de imprumuturi. La inceputul anului, unul din 5 avea intarzieri la plata ratelor.

Sursa: InCont.ro