În căutare de bani: România a ieşit din nou pe pieţele externe să împrumute 1 mld. euro

În căutare de bani: România a ieşit din nou pe pieţele externe să împrumute 1 mld. euro În căutare de bani: România a ieşit din nou pe pieţele externe să împrumute 1 mld. euro

Ministerul Finanţelor a decis să iasă din nou pe pieţele externe pentru un împrumut în euro, prin redeschiderea unei emisiuni de bonduri din primăvara acestui an, de 1 mld. euro, cu scadenţa în aprilie 2017.

Tranzacţia s-a realizat la cel mai scăzut cost pentru această maturitate fiind obţinut un randament de 2,114% faţă de nivelul de 2,411% înregistrat la lansarea iniţială din luna aprilie. Aceasta reducere se datorează diminuării marjei aferente riscului de credit al României la cel mai scăzut nivel pentru o astfel de maturitate, respectiv la 128 de puncte de bază peste cotaţiile nivelului de referinţă mid swap, faţă de nivelul de 170 de puncte de baza obţinut în luna aprilie, se arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.

Rata cuponului este de 2,375%, iar cererea a fost de 2,7 mld. euro. Valoarea bondurilor înainte de redeschidere a fost de 1 mld. de euro.

Prin această suplimentare, valoarea emisiunii din aprilie 2017 a atins suma de 2.000.000.000 de euro. 

Tranzacţia a încheiat planul de finanţare externă aferent anului 2017.

Băncile care au realizat intermedierea emisiunii au fost Barclays Bank PLC, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale şi ING Bank NV.

Distribuţia geografică a fost: România (18%), UK (17%), Centrul şi Estul Europei (17%), Germania/Austria (14%), Franţa/Benelux (10%), Italia (6%), Elveţia (5%), SUA (4%), Scandinavia (3%) şi alte ţări (6%).

 

În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (63%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (9%) şi bănci centrale şi instituţii oficiale (4%).

Citeste mai multe pe Ziarul Financiar