Guvernul a anuntat reluarea privatizarii Romtelecom. Cat valoreaza actiunile

Guvernul a anuntat reluarea privatizarii Romtelecom. Cat valoreaza actiunile

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de astazi o hotarare pentru reluarea privatizarii Romtelecom, adica de vanzare a pachetului de 46% din actiuni pe care statul il are la operatorul telecom. Aceasta este a treia incercare de finalizare a  privatizarii companiei.

"In sedinta de astazi (miercuri, n.r.) a Guvernului a fost adoptata hotararea pentru modificarea si completarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom, care a fost precedata de aprobarea unui memorandum pe aceeasi tema. Hotararea prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul, prin minister, le detine in companie”, se arata intr-un comunicat publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
 
Hotararea prevede selectarea de catre MSI a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul ministerului.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de minister, in limitele bugetului aprobat cu aceasta destinatie, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom, din sumele incasate din vanzarea acestora.

Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe si intrari de capital bancar", se mai spune in document.

„Este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, insa, de data aceasta o vom duce la bun sfarsit, intr-un mod profesionist si transparent si ne vom focaliza pe obtinerea celor mai bune rezultate. Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea Statului Roman din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. in acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta, insa, sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman.”, a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.

Actiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat inital in 2005. In 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a reluat actiunile de finalizare a privatizarii companiei, dar acestea nu au avansat.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital.

Situatia financiara a Romtelecom in ultimii 3 ani releva faptul ca in anul 2010 s-a inregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifra de afaceri de 3. 027.936 160 lei , in anul 2011 pierderea se ridica la 884.642.871 lei pentru o cifra de afaceri de 2.803.772.314 lei, in timp ce in anul 2012 s-a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei.

In primul trimestru din acest an, veniturile Romtelecom au scazut cu 9,2%, la 145,5 milioane euro, iar profitul EBITDA a coborat cu 5,7%, la 38,1 milioane euro.

Sursa: Incont.ro