Gazele romanesti, mai ieftine cu 20% decat cele rusesti pentru moldoveni

Gazele romanesti, mai ieftine cu 20% decat cele rusesti pentru moldoveni

Romgaz si Petrom au inaintat cate o oferta companiei de stat din Republica Moldova pentru livrarea de gaze prin conducta Iasi - Ungheni, insa momentan nu se realizeaza niciun export, au declarat surse din sectorul energetic.

Contactati de Agerpres, reprezentantii Departamentului pentru Energie au precizat ca pretul din ofertele companiilor romanesti este cu 20% mai mic decat cel al gazelor rusesti.

"Exista doua oferte facute de societati romanesti catre compania de stat Energocom din Republica Moldova la preturi de livrare la granita cu aproximativ 20% mai mici decat cele practicate de Gazprom pe aceasta piata. Constructia si punerea in functiune a gazoductului Iasi - Ungheni a creat pentru consumatorii din zona Ungheni posibilitatea unei alternative in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale", se arata in raspunsul Departamentului pentru Energie.

Prin aceasta conducta se pot livra circa 14.000 de mc de gaze pe ora, adica 3% din consumul Republicii Moldova. "Estimam ca vom folosi in curand aceasta oportunitate dar este decizia companiei de stat din Republica Moldova cand anume va dori sa faca acest lucru.

Romania si-a tinut promisiunile si am reusit finalizarea acestui important proiect de infrastructura energetica in timpul agreat si cu un buget final de cheltuieli sub cel planificat initial. Vom continua sa incurajam dezvoltarea infrastructurii energetice si interconectarea sistemului energetic din Republica Moldova cu cel din Romania", a mai spus reprezentantii Departamentului pentru Energie.

Site-ul oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova anunta, in 10 septembrie, ca Uniunea Europeana va aloca suplimentar 10 milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau, in scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova, transmite RIA Novosti. Conform comunicatului de pe site-ul ministerului, aceasta plata suplimentara se va efectua in cursul anului viitor.

Conducta de gaz Iasi - Ungheni are o lungime totala de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei, un diametru de 508 centimetri si este ingropata la o adancime de 1,8-2,2 metri.

Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova.