Ecografia mamara – o investigatie utila

Printre cele mai importante investigatii legate de sanatate pe care ar trebui sa le faca o femeie, ecografia mamara ofera rezultate primordiale pentru conditia fizica a acesteia. Medicii de la Hilmi recomanda ca aceasta ecografie sa fie facuta macar o data pe an, pentru a putea descoperi din timp orice indiciu care ar putea pune in pericol sanatatea unei femei.

Prin ecografie mamara se intelege o investigatie care, folosind undele sonore, ofera o imagine a tesuturilor interioare ale sanului. Avantajul acestei  ecografii consta in faptul ca ea nu foloseste razele X sau alte tipuri de radiatii care pot deveni nocive. De multe ori, o ecografie mamara este insotita si de alte teste, precum mamografia sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN), toate furnizand informatii menite sa descopere chiar si cea mai mica patologie la nivelul sanului.

Desi se recomanda ca ecografia mamara sa fie efectuata preventiv, aceasta este absolut necesara atunci cand apar simptome precum umflaturi, roseata, durere la nivelul sanului. Ecografia este recomandata si cand sanul devine sensibil la atingere sau isi modifica forma sau conturul, cand mameloanele se inaspresc si se descuameaza sau prezinta secretii si cand se depiseaza un nodul sau se doreste cunoasterea continutului unui eventual nodul. Ecografia mai este realizata si cand se analizeaza testutul mamar al unei femei sau cand se introduce un ac sau alt instrument pentru a drena puroi sau un chist, in cazul unei biopsii sau a unei interventii chirurgicale.

Rezultatele unei ecografii mamare pot fi interpretate imediat dupa interventie si ele indica daca tesutul mamar al unei femei este normal si similar la ambii sani. In cazul unei ecografii mamare anormale, medicul semnaleaza prezenta unor noduli sau a unor chisturi. Acesta poate sa confirme daca un nodul considerat suspect este beningn, fara a necesita o interventie chirurgicala.

Ecografia mamara este esentiala pentru depistarea cancerului de san, una dintre cele mai cunoscute forme de cancer pe care le dezvolta femeile. Cu cat acesta este descoperit mai din timp, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari, prin administrarea unui tratament adecvat sau prin eradicarea completa a celulelor canceroase.

Realizata de regula pe o durata de 15-30 minute, ecografia mamara este un test simplu, dar cu rezultate edificatoare pentru sanatatea femeii. Este recomandabil ca orice femeie sa isi faca o ecografie de acest gen macar o data pe an, pentru ca sanatatea fizica si emotionala sa nu-i fie afectata mai tarziu.