De ce trebuie sa-ti duci cainele sau pisica la medicul veterinar periodic

Odată ce adopți un animal, el devine un membru al familiei. De aceea, sănătatea sa nu ar trebui neglijată. Atunci când animalul nostru de companie suferă, nu ne poate spune exact ce îl doare și doar medicul veterinar poate descoperi adevărata sursă a problemei. Din acest motiv, este mai ușor să prevenim bolile decât să le tratăm, așa că o vizită la veterinar este recomandată măcar o dată la 1-2 luni pentru un consult de rutină și o toaletare completă (curățat urechi, tăiat gheare, vidat glande perianale).

Prevenirea bolilor a fost în mare măsură asociată cu vaccinările. Deși vaccinurile au protejat câini și pisici de boli foarte grave, acestea nu sunt singura metodă prin care bolile pot fi prevenite. De exemplu, un veterinar vă poate recomanda să îi dați animalului dumneavoastră de companie anumite suplimente nutritive dacă observă carențe. De asemenea, vă poate oferi diferite sfaturi cu privire la îngrijirea corectă a patrupedului.

În general, câinii și pisicile de interior, cu expunere minima la alte animale, ar trebui să fie vaccinate si deparazitate frecvent și nicidecum mai rar decât celelalte animăluțe care trăiesc în aer liber. Riscurile de contactare a bolilor virale și a paraziților interni și externi sunt la fel de frecvete ca și la animalele care au contact mai mult în mediul exterior. Dacă frecvența de vaccinare ar fi redusă, mulți proprietari de animale ar vizita medicul mai rar, ceea ce ar putea duce la îmbolnăvirea animalelor de companie. Asta mai ales pentru că tovarășii noștri tind să-și ascundă problemele de sănătate de stăpâni, iar o vizită regulată la medicul veterinar va ajută să identificați aceste probleme, împiedicând agravarea. Afecțiunile dentare și cele ale pielii, rigiditatea articulară și debutul artritei apar atât de încet, încât stăpânul de multe ori nici nu le observă. Medicul veterinar, în schimb, poate fi un arbitru obiectiv și poate ajuta încă de la instaurarea acestor probleme, ușurând viața animalelor noastre de companie.

Cu toate acestea, deși controalele periodice sunt recomandate, animalul ar trebui dus la veterinar ori de câte ori este cazul. Cum știi când trebuie să-ți duci tovarășul la veterinar?

  • Dacă apetitul său se diminuează față de cantitatea obișnuită, probabil este bolnav. Motivul „s-a săturat de mâncarea pentru câini” nu se aplică aproape niciodată.
  • Dacă patrupedul scade în greutate, vizita la medic este obligatorie.
  • Dacă pisica sau câinele este mai puțin activă/ activ decât de obicei, dă semne de depresie sau apatie, nu este la fel de interactivă / interactiv, e timpul să vizitați medicul veterinar.
  • Dacă animalul de companie prezintă vărsături sau diaree, vizita la medic este din nou obligatorie.
  • Orice alt semn de boală sau o schimbare radicală în comportamentul patrupedului dumneavoastră este un motiv de îngrijorare, pentru care se recomandă consultul unui medic specialist.

Tu cata grija ai de animalul tau de casa?