Cum scapi de datoriile la banca. O noua lege privind falimentul personal

Cum scapi de datoriile la banca. O noua lege privind falimentul personal

O noua initiativa legislativa vizeaza protejarea romanilor cu datorii la banci care isi pierd joburile fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita ratele. Acestia isi vor putea declara falimentul personal.

"In momentul in care el simte ca nu mai poate face fata datoriilor pe care le are fata de banca, poate sa isi declare insolventa. Pragul minim e de 10.000 de euro", a declarat Mircea Grosaru, deputat al minoritatii italiene si initiatorul legii.

Datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are cu ce sa plateasca. Judecatorul numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia dosarul si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.  

Ce sanse are noua intitiativa?  

Nu este prima initiativa legislativa de acest gen. Exista deja o lege aprobata de Senat care insa a fost ingropata in sertarele deputatilor ca urmare a lobby-ului eficient facut de bancheri.  

Legea falimentului personal, aprobata de Senat, le da posibilitatea celor care au datorii, indiferent daca sunt la banci sau la alti creditori, sa solicite un plan de reesalonare a acestora (reorganizare judiciara) pe o perioada de 3 pana la 5 ani.      

Conform proiectului, timp de trei ani datornicul se poate pune pe picioare fara sa fie executat silit, daca aduce dovezi ca se poate redresa. 

Mai pe romaneste, daca intri in plan de esalonare, vei avea la dispozitie banii necesari cheltuielilor curente, de pana la 30% din venituri, iar restul vor merge, potrivit planului agreat de judecator, catre plata datoriilor.   

Daca persoana fizica se tine de acest plan sau daca va reusi sa plateasca 75% din datorie, va fi sters din toate registrele datornicilor (inclusiv Biroul de Credit), si va putea sa ia din nou credite de la banci sau sa beneficieze de alte asemenea contracte.

In cazul in care nu va reusi sa respecte planul de reesalonare, din lipsa surselor de venit, se va institui procedura de faliment personal, bunurile datornicului urmand sa fie scoase la vanzare in termen de 5 luni pentru acoperirea datoriilor. Si in acest caz, se instituie o protectie a persoanei fizice.

Mai multe detalii despre Legea falimentului personal puteti citi intr-o analiza detaliata, realizata de DailyBusiness.ro.         

Bancherii resping reglementarea falimentului personal  

Noua initiativa legislativa are putine sanse sa fie pusa in practica, asa pentru ca bancherii au parghiile pentru a o bloca la fel ca si pe prima. Statul are nevoie de bani si, daca bancile autohtone inchid robinetul, ar fi o adevarata tragedie.  

De ce nu vor bancherii sa rezolve problema datornicilor? Ei spun ca daca o astfel de lege s-ar aplica in Romania, s-ar ajunge la abuzuri. Asta pentru romanii n-ar avea “educatia financiara” necesara care sa le permita sa trateze legea cu “bun simt”.  

"Este adevarat ca aceasta reglementare exista pe piete dezvoltate precum Franta sau SUA. Acolo insa gradul de infractionalitate este mult mai mic decat la noi. Daca s-ar introduce legea, multi dintre debitorii rau-platnici ar incerca sa intre sub protectia starii de insolventa", a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.     

Dincolo de temerile bancherilor, cert este ca autoritatile le tin partea. Dovada ca, in ultima scrisoare de intentie, trimisa recent la FMI, s-au angajat in fata FMI si CE sa nu adopte legea insolventei personale, legea colectarii datoriilor sau modificare OUG 50/2010 si lasa de inteles ca vor amana introducerea proceselor colective privind clauzele colective, potrivit textului scrisorii de intentie transmise FMI.  

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a Fondului Monetar International (FMI), care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.  

O astfel de condi­tio­nalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea cunoscutei Ordonante 50, care obliga bancile sa transparentizeze costurile creditelor.

"Nu iti doresti sa gonesti institutiile financiare, bancile, pentru ca riscurile potentiale sunt mult prea mari. Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu Banca Nationala care monitorizeaza, supravegheaza aceste lucruri de aproape, este ca se vor face niste studii de impact si anumite examinari, verificari a procedurilor pentru a se putea asigura faptul ca aplicarea Codului Civil va fi facuta de o maniera care sa protejeze consumatorii si sa minimizeze riscurile astfel incat sa nu se ajunga ca bancile sa refuze sa imprumute consumatorii pentru ca asa ceva va fi foarte periculos", explica Erik de Vrijer, seful Misiunii FMI in Romania.   

Ce spune Banca Nationala? "Acele state care au implementat procedura insolventei persoanelor fizice au facut-o in perioada de crestere economica, nu in plina criza", a declarat Alexandru Nicolae Paunescu, director al Directiei Juridice din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).  

Cert este ca incapatanarea cu care legea falimentului personal este blocata de ani buni nu fost justificata prin niciun studiu de impact.  

Potrivit expertilor Bancii Mondiale, regimul insolventei doar ii opreste pe bancheri sa colecteze ceea ce ei isi imagineaza ca pot obtine de la datornic.  

In realitate, “nu priveaza creditorii de nicio resursa reala, ci doar ii forteaza sa accepte realitatea si sa opreasca procedura ineficienta de obtinere a unor randamente himerice”.  

Banca Mondiala considera ca legea falimentului personal nu genereaza pierderi reale pentru banci, ci doar le forteaza sa accepte realitatea: clientul respectiv nu are de unde sa mai achite ratele.