Cum să închiriezi o mașină în UE?

Te-ai decis să închiriezi o mașină pentru o călătorie de afaceri sau pentru petrecerea vacanței în Europa, dar nu știi cum să procedezi și la ce trebuie să fii atent? Înainte de închirierea mașinii, este recomandat să compari ofertele, astfel încât cea aleasă să corespundă nevoilor tale, disponibilităților și bugetului alocat.

De regulă, o mașină se închiriază având în vedere trei considerente: numărul de persoane cu care călătorești și al bagajelor, numărul kilometrilor pe care vrei să îi parcurgi și caracteristicile mașinii, acestea din urmă fiind diferite în funcție de zona pe care vrei să o vizitezi.

Spre exemplu, pentru o zonă montană se recomandă o mașină cu o capacitate mare, iar pentru vizitarea unei zone istorice o mașină de dimensiuni mai mici.

Odată făcută alegerea companiei și a mașinii pe care vrei să o închiriezi trebuie să te decizi cum faci rezervarea: online, prin intermediul site-ului companiei sau al platformelor web specializate sau direct de la ghișeul companiei.

Centrul European al Consumatorilor - ECC Romania te sfătuiește:

- verifică, înainte de a face rezervarea, ce au spus alți consumatori despre compania de la care vrei să închiriezi mașina sau despre platforma online;
- verifică dacă mașina pe care dorești să o închiriezi este cea care corespunde cel mai bine nevoilor tale;
- nu încerca să te ghidezi doar după preț, condițiile de închiriere sunt cele care ar trebui să îți ofere siguranța unei închirieri fără probleme.

"Închirierea unei mașini este de cele mai multe ori un mijloc practic și comod pentru a călători în Europa. Însă, necitirea condițiilor de închiriere, a informațiilor privind atenționările speciale sau a celor privind răspunderea companiei, îți poate crea o mulțime de surprize neplăcute. Centrul European al Consumatorilor Romania are mereu pentru tine sfaturi practice, care să te ajute să eviți eventualele probleme", a declarat Irina Chirițoiu, Director Centrul European al Consumatorilor - ECC Romania.