Cum sa imblanzesti "bestia" interioara obsedata de control

In afaceri, la fel ca si in viata, trebuie sa acceptam ca nu putem controla totul. Putem totusi sa ne controlam atitudinea, emotiile si comportamentul. Unii dintre cei mai de succes lideri sunt capabili sa cedeze controlul in perioade dificile, sa aiba incredere in parteneri, sa le spuna adevarul si sa ii sprijine cand acestia preiau responsabilitatea gestionarii situatiei.

Pentru a intelege ce inseamna sa renunti, este util sa observi cat de mult iti dauneaza obsesia de a detine controlul.

"Obsedatii de control'' nu observa atunci cand apar obstacole. Le este greu sa aiba incredere in altii. Sunt perfectionisti, au asteptari nerealiste sau au impresia ca detin controlul, cand de fapt nu e asa.

Poate parea aproape imposibil de imaginat sa cedezi controlul atunci cand partenerii sunt neproductivi, cand totul pare ca se naruie in jurul tau si cand ai impresia ca toti sunt niste uzurpatori.

Din perspectiva managerilor, sunt situatii in care o anumita sarcina trebuia indeplinita inca de ieri. Problema pentru manageri este in astfel de cazuri cum sa invete sa delege din responsabilitati si sa ii motiveze pe cei din jur sa isi faca treaba cat mai bine.

Vezi cum poti ceda controlul intr-un mod eficient, parcurgand urmatorii pasi, potrivit Entrepreneur.com:

Pasul 1: Spune adevarul. Poate parea simplu, dar acest lucru ar putea fi dificil pentru multi lideri. Odata ce inveti sa spui adevarul, trebuie sa il impartasesti si partenerilor si sa le arati ca esti sincer si iei decizii si in functie de ce zic ei. Fii deschis cu privire la obiectivele si asteptarile tale si corect atunci cand apar probleme. Vei castiga astfel respectul celor din jurul tau.

Pasul 2: Acorda incredere. Partenerii carora le incredintezi anumite sarcini se vor simti parte integranta a echi
pei. Stiu ca au un sef care are incredere in ei pentru a munci intr-un scop comun. Ei tind atunci sa se concentreze pe solutii creative si solutii de business eficiente. Tine minte ca pentru a obtine increderea celorlalti si tu trebuie sa le acorzi incredere!

Pasul 3: In fata unei crize, nu te astepta sa detii controlul. In schimb, concentreaza-te pe evidentierea punctelor forte ale celor din jurul tau. Vorbeste cu angajatii si expune-le situatia, astfel incat sa poti obtine solutii de la acestia, intarind totodata mentalitatea ca sunteti o echipa. Fii atent la feedback-ul si grijile acestora.

Liderii trebuie sa-si ghideze subordonatii, dar trebuie sa mai si cedeze controlul din cand in cand. Astfel, pot ajunge sa vada lucrurile dintr-o alta perspectiva si pot gasi noi solutii.