Cum s-au asigurat nemtii de la Daimler sa nu le pice curentul la fabrica din Sebes

Cum s-au asigurat nemtii de la Daimler sa nu le pice curentul la fabrica din Sebes

Lucrarile pentru realizarea sistemului de alimentare permanenta cu energie electrica a fabricii Star Transmission a grupului Daimler din Sebes au fost finalizate.

In luna decembrie a anului trecut, in urma unei licitatii la nivel european, a fost selectata compania romaneasca Tema Energy, in calitate de integrator al acestei solutii, pentru beneficiarul Star Transmission - Daimler. 

Contractul a prevazut livrarea la cheie a sistemelor de alimentare alternativa cu energie electrica pentru cele doua hale de productie.

“Proiectul a reprezentat o provocare atat tehnica – date fiind complexitatea si multitudinea echipamentelor electrice si mecanice inglobate – cat si datorita perioadei de timp solicitate de reprezentantii Daimler pentru finalizare. De la momentul contractarii, proiectul a fost implementat intr-un termen de aproximativ 4 luni, fiind predat la cheie in jurul datei de 15 mai", a precizat Mihai Manole, directorul general al Tema Energy, la predarea oficiala a sistemelor de alimentare alternativa de la Sebes.

In vederea alimentarii continue a liniilor de productie si a evitarii oricaror intreruperi, compania a implementat doua sisteme de tip APS (alternative power supply - alimentare alternativa cu energie electrica – n.r.).

Lucrarile au presupus intercalarea, intre reteaua electrica si cele doua unitati de montaj ale Star Transmission din Sebes, a unor sisteme de alimentare neintrerupta (UPS) de mare putere, care previn micile intreruperi ale retelei (uneori de ordinul secundelor), dar si varfurile de tensiune sau caderile abrupte de tensiune.

In lipsa unor astfel de sisteme de protectie, intreruperile ar putea provoca pagube mari liniilor automatizate de productie, dar si pierderi operationale pe duratele de nefunctionare.

Sub aspect tehnic, solutia a cuprins echipamente de capacitati foarte mari – Generatoare, UPS-uri, dar si numeroase alte echipamente si instalatii auxiliare, printre care baterii stationare, tablouri electrice, containere climatizate sau conexiuni electrice cu instalatiile beneficiarului.

Companiile din domeniul industrial investesc, in mod curent, in astfel de sisteme de alimentare alternativa cu energie electrica.

Intreruperile retelei clasice de alimentare, chiar si cele de ordinul secundelor, atrag dupa sine oprirea productiei pentru ore intregi sau chiar pentru o zi, fiind necesare operatiuni complexe de repornire a ansamblelor de productie si a robotilor, de resetari electronice si altele, ceea ce duce, de regula, la pierderi operationale importante pentru marii producatori industriali.

Compania Star Transmission are operationale, la Sebes, doua unitati de montaj de cutii de viteze pentru autoturismele Mercedes-Benz.

In urma cu un an, Tema Energy a finalizat totodata lucrarile de amenajare la cheie a doua Data Centere ale Star Transmission, care asigura sistemul informational al celor doua fabrici din Sebes.

Proiectul Star Transmission – Daimler de alimentare alternativa se inscrie in seria marilor proiecte efectuate de Tema Energy in calitate de integrator, alaturi de alte lucrari de acest fel realizate si pentru alte companii importante din Romania, din domenii precum Medical, Telecom, Auto sau IT.

Tema Energy este unul dintre cei mai cunoscuti integratori de sisteme de alimentare alternative si Data Centere la nivel national, avand experienta in livrarea de astfel de proiecte inca din anul 2006.

Infiintata in anul 2002, compania ofera o gama larga de echipamente de alimentare electrica de rezerva (Generatoare, UPS, Baterii stationare) dar si de servicii, de la proiectare si consultanta, pana la intretinere, service sau facility management.

Printre cei mai cunoscuti clienti ai Tema Energy se numara Vodafone, Star Transmission (Daimler), GTS Telecom, Spitalul Monza, UPC, Citibank sau Romtelecom.