Cum iti influenteaza cariera si viata personala cele mai importante 20 de minute ale zilei

Plan

Care sunt cele mai importante momente ale zilei? Acele 20 de minute in care te dedici planurilor. Intr-adevar, nu pare o rutina tocmai atragatoare, dar ea face diferenta intre o zi reusita si una mediocra, care trece din inertie. Vezi cum poti sa pui in aplicare cel mai eficient obicei pe care l-ai putea avea.

Pentru unele persoane, simplul verb “a planui” are efect de sperietoare. Dar nu e vorba de scrierea unui plan de business sau a unor obiective anuale. E vorba de a-ti  dedica pur si simplu 20 de minute pentru prioritizare si organizarea zilei respective. Pentru ca 20 de minute folosite cu cap astazi pot salva ore intregi maine.  

Cu totii stim ca cea mai valoroasa resursa a antreprenorilor este timpul. Asa ca nu-l mai irositi pe activitati de care in realitate nu va pasa.  

Oamenii spun ca daca ziua ar avea mai multe ore, ar reusi sa faca tot ce si-au propus. Dar ce zici de cele doua ore pe care le petreceti vizionand serialul preferat? Sau de acea intalnire indelungata cu un furnizor care vrea sa iti vanda ceva ce stii sigur ca nu o sa cumperi?  

Este crucial ca antreprenorii sa isi protejeze timpul, ceea ce inseamna si renuntarea la unele oportunitati interesante. Inevitabil, o persoana va fi aleasa in detrimentul alteia pentru o eventuala intalnire, spre exemplu.  

Asta presupune sa poti sa spui astazi “Nu” cuiva fara sa iti faci griji ca acea persoana va fi afectata, ceea ce, mai departe, se transforma in capacitatea de a spune maine “Da” acelor chestiuni care sunt mai insemnate.  

Iata mai jos planul zilnic al lui John Meyer, CEO al companiei americane de design infografic Lemonly. Rutina sa, denumita “8 for the Day”aplicata déjà in peste 500 de zile consecutive (cu exceptia zilei de duminica), a devenit un obicei programat, fara de care echilibrul job-viata personala nu mai poate functiona. Procesul este destul de simplu:

1. Scriu cele 8 obiective pe care vreau sa le indeplinesc in ziua respectiva. Ma gandesc ca daca nu reusesc sa rezolv 8 lucruri intr-o zi de lucru de 8 ore, atunci fac ceea ce nu trebuie.  

2. Sase din cele 8 obiective sunt profesionale si doua sunt personale. Printre obiectivele personale se numara o sesiune de alergare in parc sau o cina in oras cu sotia, spre exemplu.  

3. In dimineata urmatoare, verific daca am indeplinit tot ce mi-am propus, ma gandesc la cum am reusit, reevaluez ziua precedenta si creez o noua lista pentru ziua in curs.  

4. Sambata, schimb regula si imi planific sase obiective personale si doua obiective profesionale simple – de exemplu, plata facturilor. Este un efort pentru a incuraja distractia in weekend si de a descuraja lucrul. Duminica, nu fac nicio lista. Am nevoie de o zi de odihna, fara liste.            

Dedicarea a 20 de minute pe zi (cateodata si mai putin) planificarii si prioritizarii obiectivelor zilei respective a fost atat de benefica pentru  cariera mea, pentru viata mea personala si in general pentru starea mea de sanatate. Exercitiul “8 for the Day” e ceva ce am creat ca sa functioneze pentru mine. Imi place sa imi incep ziua vizualizand felul in care o sa decurga lucrurile pana seara si propunandu-mi sa o transform intr-o zi de succes. Altora le place sa-si petreaca ultimele 20 de minute din zi gandindu-se la ziua urmatoare sis a isi traseze un plan de bataie. Ideea este, pana la urma, sa iti organizezi intr-un fel ziua, nu e important momentul in care alegi sa o faci”, concluzioneaza Meyer.