Creditele sociale: Ideea de afacere care ar putea elimina bancile din piata

Creditele sociale: Ideea de afacere care ar putea elimina bancile din piata

O modalitate de a ajuta afacerile din zona ta, precum un restaurant, ar fi sa mergi constant acolo si sa cheltui bani. O cale noua si mai directa este sa acorzi imprumuturi, pentru ca business-ul sa supravietuiasca sau sa se poata dezvolta mai departe. Aceasta e ideea care sta la baza unui sistem de finantare lansat in SUA si care ar putea substitui creditele bancare clasice.

Daca banca nu iti da bani, pentru ca ai o afacere prea mica, poti apela acum la o noua forma de finantare: creditele sociale. Community Sourced Capital, un startup din Seattle, a acordat imprumuturi in valoare totala de aproape 700.000 dolari, fondurile provenind de la investitori locali care au vrut sa-si vada comunitatile prosperand.

"Acest sistem include o componenta de generozitate din partea oamenilor care simt nevoia sa fie conectati cu afacerea respectiva si se simt multumiti ca au creat valoare atat pentru ei, cat si pentru restul lumii”, spune Rachel Maxwell, cofondatorea companiei.

Conceptul de la baza acestei afaceri seamana cu cel al crowdfunding-ului, exceptand faptul ca afacerile finantate exista deja pe piata si nu sunt neaparat din domeniul tehnologiei. Aproape 70% din companiile care au beneficiat de finantarea oferita de acest start-up sunt din domeniul alimentar si al restaurantelor, iar 90% dintre noii “patroni” utilizeaza deja serviciile si produsele firmelor imprumutate, explica Maxwell.

Prin schema de finantare propusa de CSC, investitorii pot cumpara o actiune cu 50 de dolari. Pentru 5 actiuni trebuie sa plateasca 250 de dolari. Companiile returneaza apoi imprumuturile, platind un comision de intrare in sistem cat si unul lunar catre Community Sourced Capital.

Maxwell spune ca unele companii nu pot obtine finantare de la banci, care au redus creditarea pe segmentul IMM-urilor de la inceputul crizei, lasand loc liber pe piata unor noi tipuri de startup-uri financiare.

Initial, CSC a ales sa acorde credite fara dobanda pentru a evita raportarile catre autoritatea de reglementare a sectorului bancar,dar apoi a realizat adevarata valoare a sistemului pe care il promoveaza.

"Am vrut sa acordam rapid imprumuturi, fara dobanda, pentru a nu ne supune normelor de reglementare din piata bancara. Dar apoi am descoperit ca oamenii nu gandesc neaparat ca un procent de 3% sau 10% este unul potrivit pentru investitiile lor si prin acest sistem nu fac chiar donatii caritabile. In schimb, ei fac un bine, obtinand ceva ce isi doresc precum si bani”, explica Rachel Maxwell.

Aceasta adauga ca a mai vazut in trecut cum forme sociale de finantare au umplut golurile lasate de creditarea clasica. Potrivit ei, sunt multi oameni dispusi sa obtina un randament mai mic al investitiei, daca banii sunt investiti in folosul comunitatii. Problema este cum sa ii aduci pe acesti investitori la aceeasi masa cu antreprenorii din comunitate ce necesita finantare. O varianta este schema de “actionariat” propusa de Community Sourced Capital, scrie FastcoExist.com.