Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Incasarile din TVA nu cresc cu jumatate de mld. lei, ci scad cu 800 mld. lei

Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara: Incasarile din TVA nu cresc cu jumatate de mld. lei, ci scad cu 800 mld. lei

Revizuirea in plus a estimarilor Guvernului privind veniturile incasate din TVA, de 544,8 milioane lei, este neverosimila, avand in vedere incasarile din iulie si august, dupa prima rectificare bugetara, fiind mai "prudent" ca proiectiile pe acest segment sa fie reduse cu cel putin 800 milioane lei.

"Consiliul fiscal are rezerve serioase in ceea ce priveste revizuirea ascendenta propusa pentru proiectia incasarilor din TVA, avand in vedere ca fluxurile de venituri aferente celor doua luni de executie bugetara disponibile ulterior momentului realizarii primei rectificari bugetare – in speta iulie si august – nu sunt catusi de putin de natura sa genereze optimism in ceea ce priveste incasarile viitoare din aceasta taxa ceea ce, pe cale de consecinta, face ca revizuirea ascendenta propusa la nivelul estimarii de incasari bugetare pentru aceasta categorie sa apara drept neverosimila", se arata in Opinia Consiliului fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari a bugetului general consolidat pe anul 2014, citata de Mediafax.

Incasarile din TVA cumulate in iulie si august sunt mai mici decat cele din anul anterior cu 1,3% (-114 milioane lei), fenomen partial explicat insa de efectul de baza aferent reducerii TVA la faina si produse de panificatie produsa incepand cu 1 septembrie 2013 care, potrivit datelor ANAF, a generat incasari mai mici in medie cu 32,1 milioane de lei lunar in perioada septembrie 2013-iulie 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Impactul anualizat asupra veniturilor bugetare din TVA al masurii de reducere a taxei la 9%, evaluat potrivit raportarilor disponibile la finele lunii iulie 2014 (10 luni de aplicare), a fost de scadere cu circa 386,7 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului anterior (-55,1%), nivel care nu pare sa indice o materializare a asteptarilor de crestere a conformarii voluntare la plata, potrivit datelor ANAF obtinute de catre Consiliul Fiscal.

Totodata, analistii spun ca evolutia proiectata pentru veniturile din TVA apare drept inconsistenta cu propunerile de revizuire la nivelul cheltuielilor bugetare, nivelul acestora, la randul sau generator de venituri din TVA, fiind inferior celui proiectat in contextul primei rectificari bugetare.

"Un calcul simplu indica faptul ca incasarea medie lunara pe parcursul ultimelor 4 luni ale anului ar trebui sa fie mai mare cu circa 20% comparativ cu cea aferenta celor 8 luni de executie bugetara precedente, dupa ce ambele niveluri comparate sunt ajustate pentru modul in care schemele de compensare in lant (swap-uri) sunt repartizate pe venituri la nivel intra-anual", se precizeaza in document.

Consiliul fiscal admite ca executia neuniforma de la nivelul cheltuielilor de investitii, sumele anuale bugetate fiind programate a fi cheltuite in proportie de 62,4% pe parcursul ultimelor patru luni ale anului (respectiv 23,4 miliarde lei din 37,5 miliarde de lei), este de natura sa antreneze distorsiuni simetrice si la nivelul incasarilor lunare medii din TVA.

Cu toate acestea, evaluarile sale indica faptul ca, fie si luand in calcul accelerari masive ale cheltuielilor de investitii in ultimele patru luni ale anului conform planificarii propuse, apare drept prudent ca estimarile incasarilor anuale din TVA sa fie revizuite descendent cu cel putin 800 de milioane de lei, in functie de ipotezele cu privire la dimensiunile consumurilor intermediare aferente proiectelor de investitii.

Guvernul a revizuit in plus, la a doua rectificare bugetara, aprobata marti, proiectiile pentru incasarile la buget din TVA cu 544,8 milioane lei si din impozitul pe profit cu 190,5 milioane lei. Acestea comspenseaza aproape integrar revizuirile negative privind estimarile de venituri nefiscale, cu 451 milioane lei, sume de la UE in contul platilor efectuate si prefinantari (-300 milioane lei), precum si din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (-101,6 milioane lei).

Revizuirile negative la veniturile din fonduri UE si la cheltuielile de cofinantare nu sunt corelate

Reducerea veniturilor din fonduri UE cu doar 300 milioane lei, la rectificare, este insuficienta, intrucat ar presupune intrari lunare de 2,46 miliarde lei in ultimele 4 luni, dublu fata de cea mai buna luna din an, desi la cofinantare au fost taiate 2,45 miliarde lei, transmite totodata Consiliul Fiscal.

"Reducerea estimarilor de venituri la acest capitol cu doar 300 de milioane de lei apare drept insuficienta din perspectiva asigurarii verosimilitatii nivelului anual proiectat, in conditiile in care in vederea convergentei catre acesta, intrarile lunare medii in ultimele patru luni ale anului ar trebui sa fie de circa 2,46 miliarde lei, nivel aproape dublu comparativ cu cel inregistrat la nivelul lunii august 2014, in care s-a inregistrat cea mai buna performanta din acest an", mai sustine Consiliul Fiscal.

Analistii apreciaza ca realizarea nivelului anual estimat (de 14,53 miliarde lei) ar reprezenta o premiera din perspectiva istoriei estimarilor bugetare aferente acestui capitol de venituri in Romania, cu atat mai putin verosimila cu cat ecartul dintre realizarile conform executiei la 8 luni si estimarile anuale este mai mare in acest an decat in altii.

"Intrarile de fonduri europene estimate sunt preconizate a consemna o reducere de relativ mici dimensiuni (-300 de milioane lei), in timp ce agregatul de cheltuieli contrapartida sufera o revizuire descendenta de un cu totul alt ordin de marime (-2.455 milioane lei), ceea ce in mod evident este de natura sa conduca la o contributie semnificativa in sensul revizuirii descendente a deficitului bugetar", se arata in document.

Sursa: InCont.ro