Companiile româneşti de electronice care vor să cucerească Europa

Companiile româneşti de electronice care vor să cucerească Europa Companiile româneşti de electronice care vor să cucerească Europa

Companiile româneşti de electronice şi-au extins treptat afacerile la nivel european astfel încât o bună parte din venituri provin din exporturi, iar cele de software sunt deja prezente la nivel global.

Business-urile autohtone nu gândesc la scară largă, dacă ajung la nivel naţional ele se mulţumesc cu atât şi nu este normal“, declara într-un interviu pentru Capital Florin Talpeş, CEO Bitdefender. Fără îndoială compania românească producătoare de soluţii de securitate este cea mai cunoscută la nivel mondial şi cu cea mai mare extindere. Este ceva normal să mergi într-un magazin de profil din Statele Unite, China sau Australia şi să găseşti o cutie cu soluţia de securitate Bitdefender pe raft. „Cutiile sunt din ce în ce mai mici, iar în curând vor dispărea pentru că retailul este în scădere, iar distribuţia rămâne tot mai mult pe online“, potrivit Mihaelei Păun, director de marketing şi vânzări la Bitdefender. Cu o reţea mondială de 500 de milioane de utilizatori, compania românească are cea mai mare infrastructură de livrare a securităţii din lume. Efectuând 11 miliarde de interogări de securitate pe zi, Bitdefender detectează, anticipează şi ia măsuri pentru a neutraliza chiar şi cele mai recente pericole oriunde în lume în numai trei secunde.

Cea mai importantă piaţă este cea din Statele Unite, unde se fac aproape jumătate din vânzări. Pe locurile următoare se află Franţa, Germania, Canada, Marea Britanie şi Australia. Anul trecut a fost extinsă activitatea cu echipe proprii în Italia şi urmează dezvoltare în Suedia. Deşi este o companie globală şi ar putea foarte uşor să îşi stabilească sediul în orice loc, Florin Talpeş a păstrat cartierul general la Bucureşti şi este mândru să afirme că toate tehnologiile se nasc pe plan local, în cele patru centre de cercetare de la Iaşi, Cluj, Bucureşti şi Timişoara.

Siveco România este un alt exemplu de firmă care a reuşit să se impună la nivel global. Compania dezvoltă şi exportă soluţii IT şi proiecte de consultanţă cu valoare adăugată ridicată către ţări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunităţii Statelor Independente. De asemenea, Siveco este singura firmă românească de software care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene. Compania s-a specializat în execuţia de proiecte informatice complexe şi de mare amploare pentru educaţie, sănătate, agricultură, instituţii vamale, organizaţii europene, firme private, instituţii publice.

Printre proiectele majore ale companiei se pot enumera: Implementarea sistemului complex de eLearning pentru Ministerul Educaţiei şi Culturii din Cipru, eContent pentru şcolile din Emiratele Arabe Unite, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România, Informatizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, Implementarea soluţiei eCustoms la Autoritatea Vamală din Turcia etc. Siveco a înregistrat anul trecut afaceri de 33,4 milioane de euro.

Sursa: Capital