Cipru: Parlamentul a RESPINS taxa pe depozite bancare

Cipru: Parlamentul a RESPINS taxa pe depozite bancare

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro. Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil.

"Proiectul a fost respins", a declarat presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marti, ca exista un plan de rezerva pentru situatia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el.

Ministrul de Finante al Republicii Cipru si-a prezentat demisia in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata, noteaza Mediafax.

Zona euro a convenit sambata un acord de bailout de 10 miliarde euro pentru Cipru. Varianta initiala presupunea drept preconditie o taxa speciala asupra depozitelor bancare din tara, de 6,75% in cazul economiilor de sub 100.000 euro, respectiv 9,9% din sumele care depasesc aceasta valoare. Apoi planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Masura are rolul de a atrage 5,8 miliarde euro, bani care vor fi utilizati pentru recapitalizarea bancilor.

BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot si va furniza necesarul de lichiditati

Banca Centrala Europeana a luat act, marti seara, de votul negativ al Parlamentului cipriot privind planul UE de asistenta financiara, reiterand ca va furniza necesarul de lichiditati sistemului bancar cipriot, informeaza AFP.

"BCE a luat act de hotararea Parlamentului cipriot (n.red. - privind respingerea planului UE de asistenta financiara) si este in contact cu partenerii din cadrul Troicii. BCE reafirma angajamentul de a furniza necesarul de lichiditati conform reglementarilor existente", scrie institutia, citata de Mediafax.

Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble si-a exprimat regretul in legatura cu respingerea marti de catre parlamentul cipriot a impozitarii depozitelor bancare, in schimbul asistentei financiare de urgenta din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International (FMI).

Intr-un interviu pentru canalul de televiziune ZDF, Schaeuble a declarat marti seara ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.

Duminica, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat ca respingerea acordului cu FMI si UE ar putea duce la falimentul tarii si la iesirea ei din zona euro.