Cele 5 intrebari destepte care nu sunt puse niciodata la interviul de angajare, desi ar trebui

intrebari interviu, intrebari interviu de angajare, intrebari destepte interviu, recrutare, resurse umane

Procesul de recrutare pare ca nu se mai modernizeaza, fiind inchistat in aceleasi intrebari clasice de care ne-am plictisit cu totii si care nu reflecta specificul vremurilor in care traim. Vezi cum ar putea fi improspatata situatia din piata.

“Sunt aproape 10 ani de cand merg la interviuri si pot spune cu mana pe inima ca intrebarile sunt neschimbate, de atata timp”, spune, intr-o postare pe LinkedIn, Shawn Elmore, consultant in marketing.  

Iata cateva exemple de intrebari la care se refera acesta:  

- Da-mi un exemplu de un moment cand a trebuit sa faci fata unei situatii dificile. Cum ai procedat?
- Care este cel mai mare success al tau de pana acum?
- Ai lucrat cu un coleg dificil? Cum ai gestionat relatia dintre voi?  

Aceste intrebari sunt atat de standardizate, incat daca tastezi in Google “interview questions”, vei descoperi ca sunt sute de site-uri care iti ofera cele mai bune raspunsuri posibile pentru niste intrebari care s-au tot invartit in campul muncii, timp de 15-20 ani, subliniaza Shawn Elmore.    

“De ce continuam sa reciclam aceleasi intrebari expirate? De ce inca folosim intrebari care dateaza dinainte ca telefoanele mobile sa fie utilizate in masa? Poate este un lucru ce tine de bune practici in resurse umane”, spune ironic Elmore.  

Daca interviurile continua sa ramana un instrument util, atunci intrebarile ar trebui updatate pentru secolul 21, in opinia lui Elmore, care marturiseste ca niciodata nu a fost intrebat la interviu despre cunostintele sale de social media sau despre felul in care a folosit social media intr-o campanie de succes.  

Cu aceasta experienta in minte, Shawn Elmore a enumerat 5 intrebari care ar trebui puse de catre managerii de recrutare:  

1. In ultimii ani, social media a evoluat rapid. Ce impact au avut aceste schimbari in cariera ta?
2. Ce ai prefera, un anumit numar de zile in care poti lucra de acasa sau o saptamana in plus de concediu? De ce?
3. Cum vezi industria noastra in 2-3 ani? Cum te pregatesti pentru aceste schimbari?
4. Unde vezi o nevoie de imbunatatire in organizatia noastra?
5. Care crezi ca este urmatorul pas in tehnologie si ce ar trebui sa faca firma noastra in anticiparea acestui pas?  

Toate intrebarile de mai sus se concentreaza pe specificul lumii de astazi, invadata de tehnologie, fiind si suficient de profunde pentru o cunoastere mai buna a candidatului.