Cel mai tehnologizat restaurant din lume: Conceptul Silicon Valley care ameninta industria fast-food

Keenwawa, un startup din Silicon Valley, a deschis saptamana aceasta un restaurant vegetarian in San Francisco prin care vrea sa puna capat dominatiei industriei fast food, oferind in schimb mancare mai ieftina, accesibila si sanatoasa.

Restaurantul Eatsa, primul proiect al startup-ului din Silicon Valley, are ca aliment de baza quinoa, scrie CNNMoney.

"Ofera toti cei 9 amino-acizi de care oamenii au nevoie pentru a supravietui. Chiar este un super-aliment", spune Tim Young, unul dintre fondatorii companiei, care vede quinoa ca o alternativa la proteina animala.  

Semintele de quinoa din Muntii Anzi sunt bogate in proteine si foarte consistente. Eatsa are 8 feluri de mancare in menu ce includ quinoa.  

Dupa mai multe luni de testare a noului concept in Silicon Valley, primul restaurant Eatsa a fost deschis luni intr-o zona cu trafic intens din San Francisco.



Un alt element distinctiv al noului restaurant consta in modul in care plasezi comanda si platesti pentru mancare.   Mai exact, clientii pot plasa comanda si plati prin intermediul iPad-urilor instalate in restaurant.

Sistemul memoreaza comanda si iti poate sugera ce ai mai putea comanda. Ulterior, oamenii care lucreaza in spate, fara a fi vazuti de clienti, se ocupa de comenzi. Cand acestea sunt gata, numele clientilor apar pe un ecran mare, unde li se indica la ce automat sa mearga sa ridice mancarea.  

Desi la prima vedere pare un concept futuristic, ideea din spatele Eatsa nu e tocmai o noutate.  

In Silicon Valley, cele mai multe startup-uri se focuseaza pe a-ti aduce mancare direct la tine, pentru ca tu sa nu pierzi prea mult timp.  

Iar restaurantele fara casieri/ospatari nu sunt ceva nou. Conceptul de mancare vanduta la automate exista in SUA de mai bine de un secol, desi in ultima perioada aceasta industrie aproape ca a disparut.  



Noile tehnologii ar putea readuce insa la viata aceasta indusrie. Tabletele si platile mobile ii scutesc pe operatorii restaurantelor de cheltuielile cu ospatari/casieri. In plus, mancarea este servita mult mai repede.  

In ceea ce priveste super-alimentul quinoa, acesta nu este lipsit de controverse. Pe masura ce devine mai popular, pretul acestuia creste, in vreme ce populatia din tarile unde este cultivat, precum Peru si Bolivia, mananca alimente mai putin sanatoase. Young spune ca Eatsa foloseste quinoa de la un distribuitor din Bolivia care lucreaza cu mai multi fermieri mici din aceasta tara.  

Locatia din San Francisco este prima dintr-un lant de restauarante pe care Keenwawa vrea sa il extinda in SUA. Compania lucreaza deja la al doilea restaurant, ce va fi deschis in Los Angeles, iar al treilea urmeaza sa fie inaugurat in alta zona din San Francisco.