Ce poţi face pentru a te feri de atacurile de tip ransomware, precum "WannaCry". Soluţii pentru companii şi utilizatori obişnuiţi

Companiile

• Faceţi cu regularitate copii de backup ale datelor, pentru a putea recupera fişierele originale, după un incident.

• Vizitaţi site-ul No More Ransom, o iniţiativă comună cu scopul de a ajuta victimele programelor ransomware să îşi recupereze datele criptate, fără să fie nevoite să plătească sumele cerute de infractori.

• Faceţi un audit al programelor instalate, nu doar al dispozitivelor endpoind, ci şi al tuturor nodurilor şi serverelor din reţea şi menţineţi-le actualizate.

• Realizaţi o evaluare, din perspectiva securităţii, a reţelei (de exemplu, audit de securitate, teste de intruziune, analiza punctelor vulnerabile din reţea) pentru a identifica şi inlătura breşele de securitate. Evaluaţi furnizorii şi politicile de securitate ale terţilor, în cazul în care au acces direct la reţea.

• Solicitaţi informaţii din surse externe: informaţiile de la companii specializate pot ajuta organizaţiile să prevadă atacuri viitoare asupra companiei.

• Pregătiţi-vă angajaţii, acordând o atenţie deosebită personalului din domeniul operaţional şi al ingineriei, pentru a fi conştienţi de ameninţările şi atacurile recente.

• Protecţia trebuie să se extindă şi în afara perimetrului organizaţiei. O strategie de securitate corespunzătoare trebuie să aloce resurse semnificative detecţiei atacului şi reacţiei imediate, pentru a-l bloca înainte de a ajunge la obiective critice.

• Folosiţi o soluţie de securitate care include tehnologii bazate pe detectarea comportamentului. Aceste tehnologii pot prinde programele malware, inclusiv cele ransomware, urmărind cum funcţionează pe sistemul atacat şi făcând posibilă detectarea unor mostre noi şi încă necunoscute de ransomware.

Utilizatorii inviduali

Faceţi cu regularitate copii de backup ale datelor

Fie că este vorba de copiii care cresc sau de un document bancar important, păstraţi copii separate. Astfel, vă asiguraţi că nu pierdeţi datele nici dacă se defectează computerul, nu doar în cazul unui program ransomware. Păstraţi, însă, backup-ul pe un drive care nu este conectat la computer. Dacă îl lăsaţi conectat (de exemplu, un drive USB care este tot timpul conectat), programul ransomware va cripta şi fişierele de pe drive-ul de backup.

Citeste tot articolul pe BusinessMagazin.ro