Ce cresteri au raportat fondurile de obligatiuni din Romania, in ciuda incertitudinilor din Grecia

Ce cresteri au raportat fondurile de obligatiuni din Romania, in ciuda incertitudinilor din Grecia

Piata locala de capital s-a mentinut activa in T1 2015, in pofida incertitudinilor privind evolutia Greciei, spun reprezentantii Certinvest.

Fondurile de obligatiuni din Romania s-au bucurat de intrari importante de bani in primul trimestru 2015, activele acestora crescand cu 16,6%. Desi curba randamentelor a inregistrat o scadere aproape uniforma in prima parte a trimestrului, a fost urmata de un rebound incepand cu a doua jumatate a lunii februarie, mentinandu-se, totusi, sub nivelul inceputului de an.

"Consideram ca exista premise pentru o usoara revenire a curbei randamentelor titlurilor de stat romanesti in perioada urmatoare, perspectiva pe termen mai lung fiind influentata de contextul global, cum ar fi momentul cresterii dobanzii in SUA si eventualele aplanari sau escaladari ale conflictului din Orientul Apropiat. In acelasi timp, cresterea activelor si a numarului de investitori in acest tip de fonduri confirma si in acest an tendinta de migrare dinspre depozitele bancare care au inregistrat dobanzi din ce in ce mai mici catre fondurile de obligatiuni si interesul pentru alternative de plasament cu randament mai mare. Este o zona cu perspective mari de crestere avand in vedere ca in Romania exista peste 14 milioane de persoane fizice care detin depozite bancare", a declarat Daniela Vasile, director general adjunct, Certinvest.

La nivelul fondurilor de actiuni, activele au crescut in primul trimestru cu 11,1%, de la 857,9 milioane RON la 953,6 milioane RON.

"Interesul pentru fondurile de actiuni este surprinzator, dat fiind ca in acest prim trimestru, piata de capital a avut o evolutie mai degraba dezamagitoare, principalii indici bursieri inregistrand variatii modeste (indicele BET: -0,09%, indicele BET-FI: -0,008%, indicele BET-XT: +0,4%) in contrast cu o evolutie foarte buna a pietelor europene (indicele pietei franceze - CAC 40: +18,37%, indicele pietei germane - DAX:+22,5%). 

Provocarile geopolitice si incertitudinea evolutiei Greciei au contribuit la scaderea atractivitatii companiilor romanesti pentru investitorii straini, in ciuda unor rezultate relativ solide si a unor multipli atractivi fata de pietele din CEE.

Cel mai probabil, investitorii in fondurile de actiuni au redescoperit gustul investitiilor pe bursa, fiind animati de randamentele bune realizate de indicii bursieri pe parcursul anului trecut (indicele BET: +9,1%, indicele BET-XT: +6,4%), dar si de decizia Bancii Centrale Europene de a demara in luna martie programul de Quantitative Easing, care creeaza premisele unei cresteri a valorii activelor cu un grad mai mare de risc.

Ne asteptam la o evolutie similara si in restul anului, pe fondul nivelului scazut al dobanzilor si al multiplilor atractivi, ce pot influenta semnificativ cresterea interesului pentru companiile romanesti”, este de parere Daniela Vasile. 

Si in cazul Certinvest, fondurile de actiuni s-au bucurat de interes din partea investitorilor. Astfel, fondul de actiuni Certinvest BET-FI Index si-a crescut activul cu 9,86% in primul trimestru, fiind urmat de fondul de actiuni Certinvest XT Index cu o crestere de 4,34% in primul trimestru.

Investitori

Numarul investitorilor in fondurile de obligatiuni din piata a crescut cu 7,25% (de la 150.231, la 161.135 investitori) comparativ cu sfarsitul anului trecut, in timp ce in cazul fondurilor de actiuni cresterea a fost de 4,13% (de la 11.416, la 11.888 investitori) in aceeasi perioada.

In cadrul Certinvest, fondurile de actiuni au reusit sa atraga cei mai multi investitori, marcand o crestere de 10,5%. Investitorii au realizat operatiuni de adeziune si de rascumparare cu unitatile fondurilor de actiuni administrate de Certinvest reprezentand peste o treime (38,6%) din activele totale ale acestor fonduri.

Si pe platforma investonline.ro, cele mai multe tranzactii (42%) s-au inregistrat in cazul fondurilor de actiuni (BET Index, BET-FI Index sau XT Index), primul trimestru al acestui an marcand o crestere a numarului de investitori din afara capitalei. Cei mai multi investitori noi au venit din Iasi (+46%), Pitesti (+28%), Timisoara (+15%) si Constanta (+15%).

Totalul activelor administrate de Certinvest in T1 a crescut cu 4,1%, de la 259 mil. RON, la sfarsitul anului 2014, la 269,7 mil. RON la sfarsitul lunii martie 2015.

Certinvest administreaza pe piata lcoala active de peste 60 de milioane de euro de la investitori institutionali si investitori privati.