Cat castiga freelancerii online romani

Cat castiga freelancerii online romani

Freelancerii online din Romania au castigat aproximativ 16,4 milioane de dolari, in intervalul 2007 – 2012, lucrand prin intermediul platformei Elance.com, din care numai anul trecut au fost incasate 5 milioane de dolari.

Astfel, un freelancer roman este platit, in medie, cu 15 dolari pe ora. Cele mai multe proiecte au fost contractate in domeniile IT&programare, graphic design&multimedia.

Platforma de freelancing si munca online Elance claseaza Romania pe locul 7 in lume in functie de veniturile obtinute in perioada 2007 - 2012 de catre contractorii romani.

Romania a devenit o piata-cheie pentru platforma datorita numarului mare de specialisti din domeniul IT, care au atras, in perioada analizata, peste 75% din veniturile totale obtinute de contractorii romani pe Elance.com. Companiile din toata lumea care cauta solutii inovatoare pentru o dezvoltare rapida, eficienta, gasesc pe piata romaneasca forta de munca necesara”, declara Kjetil Olsen, vicepresedinte Elance pentru Europa.

Pe platforma sunt inregistrati peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active posteaza pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte.

Cu 16.411 de profesionisti independenti romani inscrisi pana la finalul anului trecut, Romania se plaseaza pe locul 12 in clasamentul celor 155 de tari din care provin contractorii. 6.000 dintre acestia s-au orientat catre freelancingul online numai in decursul anului 2012, iar 1.027 au fost platiti de catre companii internationale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.

Romania, in top 3 piete de freelancing din Europa

In topul castigurilor inregistrate de freelanceri, Romania depaseste tari precum Rusia, China, Germania sau Australia, si se afla pe locul 3 la nivel european, dupa Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) si Marea Britanie (18,11 milioane de dolari).

Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) si Pakistan (39,89 milioane de dolari).


Contractorii romani s-au impus pe piata de IT&programare si graphic design&multimedia, unde au castigat 12,6 milioane dolari si, respectiv 2,8 milioane dolari, in perioada 2007-2012. In aceste domenii, freelancerii romani au incasat, in medie, 15 dolari/ora. Cel mai bine platite proiecte au fost in domeniul finantelor si management si in domeniul juridic, unde romanii au fost platiti, in medie, cu 18 dolari/ora si, respectiv, cu 20 dolari/ora.

Pentru a angaja un expert roman in programare IT este de aproape trei ori mai ieftin decat un norvegian, chiar daca eficienta si rezultatele sunt aceleasi”, a spus Kjetil Olsen.



In prezent, Elance are in Romania cinci mobilizatori, freelanceri care lucreaza activ prin intermediul platformei. Acestia se afla in Bucuresti, Iasi si Bacau si sustin periodic workshopuri si webinarii despre activitatea ca freelancer online si succesul pe care il poate avea un profesionist independent prin acest stil de munca.

Viitorul freelancerilor este promitator: in urmatorii cinci ani, companiile vor angaja mai mult de jumatate dintre profesionisti prin internet (54%). Iar pozitia geografica a unui contractor nu va mai fi o problema, dat fiind faptul ca rezultatele bune vor fi livrate la timp”, adauga Kjetil Olsen, vicepresedinte Elance pentru Europa.

In 2012, freelancerii care au lucrat prin Elance au castigat 211 milioane de dolari. Din 2007 pana in decembrie 2012, profesionistii independenti au insumat castiguri de 609 milioane dolari din proiectele realizate.