Analiza dura pentru Romania: 9 riscuri care ne-ar putea duce la faliment

Analiza dura pentru Romania: 9 riscuri care ne-ar putea duce la faliment

Economia romaneasca este ca un bolnav in covalescenta caruia abia i-au fost scoase perfuziile, iar medicii asteapta sa vada daca raspunde tratamentului. Evolutia economiei este la fel de incerta precum in 2009, numai ca spre deosebire de situatia de atunci, suntem insa mult mai indatorati. Avem de platit miliarde la FMI, iar sacul bugetar pare mai gol ca oricand.

Potrivit unei analize macroeconomice realizata de Andrei Radulescu, senior investment analyst  la SSIF Broker, 2013 se anunta a fi un an plin de provocari.

Expertul estimeaza ca persistenta contractiei economice in Zona Euro se va rasfrange nefavorabil la nivelul cererii externe, cu implicatii pentru productia industriala. 

“Se pare ca deprecierea monedei nationale (cursul real efectiv) pe parcursul ultimelor trimestre nu este suficienta pentru a determina o contrabalansare a  climatului dificil din Europa.  Totodata, exportul romanesc pare sa fi atins nivelul potential, prin urmare sunt necesare investitii suplimentare care sa determine o majorare a exporturilor”, spune Radulescu.

La nivelul cererii interne, expertul afirma ca se mentin in continuare premise nefavorabile, atat pentru consumul privat (venitul real disponibil al populatiei va continua sa fie nefavorabil influentat de gradul ridicat de indatorare, conditiile dificile din piata fortei de munca si presiunile inflationiste, mai ales in urma majorarilor de preturi anuntate la 1 ianuarie), dar si pentru consumul guvernamental (in contextul continuarii procesului de consolidare bugetare, conform prevederilor Compactului Fiscal).

Potrivit lui Radulescu, acest proces este ingreunat de  efectul bulgare de zapada (in continuare costul finantarii statului depaseste ritmul nominal de evolutie a economiei, desi in ultimele saptamani am asistat la reducerea dobanzilor la titlurile de stat pe 10 ani).

Analistul economic sustine ca este putin probabil sa asistam la o relansare a fluxurilor investitionale in economia reala, cel putin in lunile urmatoare.

“Climatul dificil din Zona Euro, dar si deteriorarea potentialului economic pe plan intern au impact nefavorabil pentru investitiile straine; totodata, capitalul autohton nu prezinta nici forta si nici know-how pentru a relansa investitiile; nu in ultimul rand, sectorul bancar se confrunta cu o serie de provocari, cu implicatii pentru procesul de creditare”, spune acesta.

Analistul identifica si 9 riscuri majore care pot afecta puternic economia romaneasca:

1. Climatul macro-financiar mondial, in general, cel din Zona Euro, in principal (am putea asista la o reintensificare a factorilor de risc);
2. Rambursarea imprumutului contractat in 2009 de la institutiile financiare internationale (in 2013 este varful acestei rambursari) ar putea declansa o noua unda de depreciere a monedei nationale, cu implicatii pentru venitul real disponibil al populatiei, dar si pentru rezultatele din sectorul bancar;
3. Persistenta si intensificarea blocajelor economico-financiare pe plan intern, mai ales daca seceta de capital se va prelungi;
4. Procesul de ajustare a sectorului bancar privat  va continua si in trimestrele urmatoare, cu implicatii pentru creditare; 
5. Accelerarea presiunilor inflationiste, mai ales in urma majorarilor de preturi anuntate de la 1 ianuarie; 
6. Continuarea si intensificarea fenomenului de depreciere a capitalului uman;
7. Posibilitatea reintensificarii riscurilor politice, in contextul fragilitatii aliantelor politice;
8. Neimplementarea reformelor structurale (cu impact pentru evolutia potentialului economiei), intarzieri in respectarea angajamentelor convenite cu institutiile financiare internationale;
9. Riscuri macro-financiare si geopolitice pe mapamond, cu influente asupra evolutiei cotatiilor internationale la bunuri, dar si asupra climatului investitional (in economiile emergente).