4 obiceiuri prin care sefii rai determina angajatii sa abandoneze corabia

4 obiceiuri prin care sefii rai determina angajatii sa abandoneze corabia

Angajatii nu tolereaza prea multe atunci cand au de-a face cu un sef rau. Iar cand rabdarea le este testata la maxim, acestia cedeaza si isi dau demisia.

Pentru a combate acest exod inevitabil, e important ca liderii sa inteleaga ceea ce ii face pe angajati sa cedeze. "Pana la urma, daca nu stii ce ii face sa plece, nu vei sti cum sa procedezi pentru a evita acest lucru" scrie Steven Tulman, vicepresedinte de strategie si dezvoltare a afacerii la ICM, intr-o postare recenta pe LinkedIn, potrivit Business Insider.  

Asa ca daca faci una sau mai multe din cele 4 lucruri mentionate mai jos, angajatii tai ar putea pleca. Iata care sunt obiceiurile sefilor care ii indeparteaza pe subalterni:

Spun minciuni 

Indiferent de ceea ce spui, nu ai nicio scuza sa minti. "Liderii buni nu se ascund in spatele minciunilor sau scuzelor", spune Tulman. Ei sunt integri si capabili sa comunice eficient cu propiii angajati.

Cel mai bine este sa eviti minciuna. Odata ce ai spus o minciuna, indiferent cat de mica, vei pierde pentru totdeauna respectul angajatilor.

Sunt atotstiutori 

Daca ai urcat pe scara profesionala intr-o pozitie de management, ai avut probabil o multime de idei bune. Dar nu ignora faptul ca si angajatii tai ar putea avea de asemenea o multime de idei bune. Daca esti rigid si spui intr-una ca ideile tale sunt cele mai bune, atunci te vei trezi ca multi angajati vor profita de prima ocazie pentru a pleca din companie.

In schimb, mai bine ti-ai lasa subalternii sa-si exprime ideile si opiniile. Dandu-le ocazia sa fie ascultati, le vei da impresia ca fac parte din echipa.

Nu au incredere in nimeni

Daca urmaresti tot timpul ce fac angajatii si comentezi deciziile acestora, ei vor capata o anumita frustrare in relatia cu tine. Trebuie sa ai incredere in angajatii tai. Ei stiu ce pretentii ai de la ei, si daca nu ai incredere in ei sa efectueze nici macar o sarcina simpla sau ii suspectezi ca trag chiulul, ei vor ajunge sa te urasca.

Lasa-i sa-si faca treaba si nu interveni decat daca este cu adevarat nevoie. Pe termen lung, vei scuti timp si energie de ambele parti.

Evita sa ia decizii dure

E bine sa fii prieten cu angajatii, dar e important sa retii ca esti si seful lor. Desi poate parea dur, dar sefii buni sunt nevoiti uneori sa ia decizii neplacute sau sa le dea vesti proaste angajatilor.

Iar daca vei evita astfel de situatii pentru ca vrei ca subalternii tai sa te placa in continuare, vei reduce sansele de succes ale companiei precum si ale angajatilor.