2012, anul cu cele mai multe tranzactii de pre-inchiriere pe piata birourilor

2012, anul cu cele mai multe tranzactii de pre-inchiriere pe piata birourilor

Anul 2012 a fost anul cu cele mai multe tranzactii de pre-inchiriere de spatii cu destinatie de birouri, de la inceputul crizei si pana in prezent.  Cele mai importante cladiri de birouri livrate in 2012 au fost Bucharest Tower Center (21.300 mp), sediul UniCredit Tiriac (15.000 mp) si prima faza din AFI Business Park (13.700 mp).

"Faptul ca Bucurestiul are un spatiu de birouri de doua milioane de metri patrati raportat la 2,5 milioane de persoane, comparativ cu Praga care are trei milioane metri patrati de spatiu de birouri pentru 1,3 milioane de oameni, ne arata ca Bucurestiul are un potential mare de crestere. In plus, vedem o tendinta a companiilor de IT de a-si reloca si consolida o parte din operatiuni in Romania”, a precizat David Hay, CEO AFI Europe Romania, la deschiderea oficiala a AFI Park 1.

Austriecii de la S+B Gruppe AG au adus, pe piata Capitalei, peste 2.750 metri patrati de spatii de birouri si 1.200 mp spatii comerciale in cladirea Magheru One, printr-o investitie totala de circa 20 de milioane de euro.

Achizitionarea, de catre NEPI, a City Business Centre (CBC) Timisoara a reprezentat singura tranzactie reper din oras si prima cladire de birouri de clasa A tranzactionata in afara Bucurestiului. Deal-ul consta in preluarea a trei cladiri existente, precum si cumpararea in avans a altor doua cladiri din proiect care urmeaza sa fie construite. Suprafata inchiriabila totala a proiectului va fi de 45.000 de metri patrati, iar valoarea acestuia a fost estimata la circa 80-90 de milioane euro, relateaza Agerpres.