17% dintre companiile din Romania sunt inactive fiscal. Ce risca firmele partenere

17% dintre companiile din Romania sunt inactive fiscal. Ce risca firmele partenere

In Romania, aproximativ 17% dintre companii sunt inactive fiscal, potrivit unei analize MemoX, aplicatia pentru verificarea in timp real a informatiilor fiscale despre companii, lansata de grupul de firme QuickMobile.

Cele mai multe companii care prezinta riscul inactivitatii fiscale se regasesc in Bucuresti, unde exista peste 90.000 de companii in aceasta situatie. Business-urile care ajung sa deruleze afaceri cu firme inactive fiscal risca sa nu le fie luate in considerare tranzactiile de catre Fisc si chiar sa nu beneficieze de dreptul de deducere a TVA-ului.

Analiza MemoX arata ca, in prezent, in Romania sunt inregistrate peste 1,4 milioane de firme, dintre care peste 230.000 sunt inactive fiscal. In plus, in ultimul an, peste 100.000 de firme au inregistrat diverse modificari la Registrul Comertului.

Mai mult, primele 10 judete din tara, in functie de cifra de afaceri din 2014, numara peste 180.000 de firme inactive fiscal. Dintre acestea, peste 90.000 sunt doar in Bucuresti, urmate de Cluj si Constanta, fiecare cu cate 14.000 de firme inactive fiscal, Timis cu 13.000, respectiv Brasov si Ilfov, fiecare cu 11.000. De asemenea, Mehedinti, unul dintre cele mai sarace judete din Romania, are in prezent peste 4.000 de firme inactive fiscal.

Prin utilizarea aplicatiei MemoX, companiile pot afla care dintre parteneri au fost declarati inactivi si pot evita riscul nedeductibilitatii cheltuielilor si a TVA-ului.

„Autoritatile fiscale nu vor lua in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia livrarilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita, ceea ce poate sa insemne inclusiv confiscarea veniturilor obtinute din vanzarea catre un contribuabil inactiv. Avand in vedere procentul destul de mare al companiilor inactive fiscal din Romania, MemoX ajuta companiile sa economiseasca cele mai importante resurse, timpul si banii, verificand automat partenerii de afaceri din portofoliu, cu un singur click, si afisand intr-un tabel firmele cu probleme”, a spus Reimond Zara, director general MemoX.

De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita, ceea ce duce la imposibilitatea de a deduce cheltuielile si TVA-ul din facturile partenerului inactiv. In cazul in care companiile deduc achizitiile la impozit, respectiv la TVA, sumele acestea vor atrage penalitati si majorari de intarziere care pot fi chiar si dublul sumei deduse.

Aplicatia MemoX ofera verificarea simpla, rapida si in timp real a informatiilor fiscale despre firmele din Romania. Memox verifica rapid si cu mare precizie daca: partenerii sunt in registrul contribuabililor inactivi, daca datele lor de identificare corespund cu cele de la Ministerul de Finante, daca acestia se regasesc in sistemul de TVA la incasare si daca agentii economici se regasesc in Buletinul Insolventei.

MemoX verifica automat toti partenerii de afaceri din portofoliul companiei cu un singur click, afisand intr-un tabel firmele cu probleme. Aplicatia poate fi personalizata in functie de dorintele clientilor, mergand pana la integrarea cu sistemul ERP al acestora.