Tumoră osoasă "învinsă" la Ovidius Clinical Hospital

Tumora osoasă este una dintre cele mai dureroase şi dificile probleme pe care le poate întâlni medicul ortoped, atât din punct de vedere medical, cât şi emoţional. Pacientul care are o asemenea afecţiune trece prin chinuri groaznice fizice şi este traumatizat şi de gândul că îşi va pierde în urma unei intervenţii chirurgicale abilitatea de a merge şi, astfel, de a avea o viaţă normală.

Dotările spitalului şi pregătirea echipei de medici primari ortopezi de la Ovidius Clinical Hospital, formată din dr. Eugen Rubeli şi dr. Toma Cucu, au făcut ca o femeie care credea că îşi va pierde piciorul din cauza unei tumori osoase, să poată avea un trăi firesc în urma unei intervenţii chirurgicale complexe, efectuată în premieră în Dobrogea, ce a presupus rezecţia unui segment din femur şi înlocuirea acestuia cu o proteză.

Femeia, în vârstă de 69 de ani, s-a prezentat la medicul ortoped, dr. Eugen Rubeli, în urma cu 7 luni, din cauza unor dureri insuportabile la nivelul genunchiului stâng. Pe lângă dureri, aceasta prezenta şi o tumefacţie importantă în coapsa stângă, deasupra genunchiului. Medicul, în urma investigaţiilor, a diagnosticat-o pe femeie cu o tumoră de extremitate distală femur stâng, posibil osteosarcom, după care a îndrumat-o pe aceasta către medicul specialist oncolog, pentru un tratament specific, chimioterapic, care să ducă la micşorarea volumului tumorii.

Tratamentul a fost eficient, iar pacienta a ajuns din nou la medicul ortoped, în vederea intervenţiei chirurgicale.

„Oncologul a vrut să ştie gradul de agresivitate al tumorii şi a recomandat o biopsie, care a fost efectuată. Pentru a se vedea cu exactitate gradul de extensie al tumorii, precum şi pentru a stabili cu mare acurateţe tipul de proteză care a urmat a fi montată, pacienta a fost supusă unor investigaţii imagistice de mare performanţă (CT toraco-pulmonar, RMN bazin, coapsă şi genunchi stâng). Operaţia a decurs absolut normal, fără niciun incident, cu extirparea în totalitate a tumorii în limite de securitate oncologică. S-au extirpat 16 cm din femur, continuitatea membrului inferior fiind realizată cu o proteză de reconstrucţie femur şi genunchi, model Link”, a spus dr. Eugen Rubeli, medic primar ortopedie - traumatologie la Ovidius Clinical Hospital

Medicii estimează că pacienta se va deplasa normal, fără probleme de mers, după o recuperare individual concepută în cadrul bazei de recuperare şi reabilitare medicală de la Ovidius Clinical Hospital, în apro-ximativ 6-8 săptămâni. De asemenea, femeia va fi monitorizată periodic clinic şi imagistic.