Pernele de balast folosite in cadrul constructiilor de case/ blocuri

balast balast

Pernele de balast Iasi se folosesc pentru imbunataire calitatilor constructive ale terenului de fundare. Aceasta metoda consta in excavarea totala sau partiala a stratului de pamant slab, necorespunzator fundarii directe, urmata de asternerea si apoi compactarea in modsuccesiv a unor straturi de pamant sau balast Iasi, obtinandu-se pentru noul strat o indesare maxima a particulelor solide in spatiul disponibil.

 La dimensionarea lor este necesar sa se rezolve urmatoarele probleme:

   - grosimea pernei de balast Iasi trebuie determinata in asa fel incat la baza ei presiunea transmisa sa nu depaseasca capacitatea portanta a terenului de fundare.

De asemenea, tasarile pernei si terenului de sub perna sa nu fie mai mari decat tasarile admisibile pentru structura la care se foloseste acest procedeu de fundare;

  - capacitateaa portanta a pernei sa asigure preluarea sarcinei transmisa de constructie;

   - dimensiunile in plan ale pernei sa nu permita refulul materialului din perna inspre terenul de fundare alaturat, neconsolidat;

Pernele de balast Iasi  se prevad de regula cand fundarea se face pe umezire din grupa A sau pe pamanturi prafoase, arglioase sensibilitate la umezire. Acestea sunt indicate in cazul ternurilor cu nisipuri afanate, prafuri si argile moi, pamanturi turboase, umpluturi omogene si  neomogene. Balastul Iasi folosit la realizarea pernelor trebue sa fie in stare pura, fara materii organice inglobate sau alte resturi de material.       

Indesarea maxima ce se poate obtine pentru materialul din perna depinde de respectarea cu strictete a doua cerinte:

  - materialul ce urmeaza sa fie indesat prn compactare trebuie sa prezinte o umiditate caracteristica indesarii stabilite.

  -  etapele tehnologice privind grosimea straturilor asternute al utilajului, conform studiului geotehnic si proiectului lucrarii.

 Indesarea maxima stabilita prin valoarea maxima a greutatii volumice a pamantului in stare uscata ce poate fi atinsa numai cand energia de compactare este indusa pamantului ce poseda o umiditate optima de urmatoarele caracteristici: distributia granulometrica, forma particulelor solide, greutatea.

Pernele de balast Iasi se prevad de regula cand fundarea se face pe loessuri sensibile la umezire din grupa A sau pe pamanturi prafoase, arglioase.

Indesarea maxima stabilita prin valoarea maxima a greutatii volumice a pamantului

in stare uscata ce poate fi atinsa numai cand energia de compactare este indusa pamantului ce poseda o umiditate optima de compactare depinde de tipul de pamant prin urmatoarele caracteristici: distributia granulometrica, forma particulelor solide, greutatea, loessuri sensibile la nisipoase sau argiloase de fundare alcatuite din nisipuri afanate, prafuri si argile moi, pamanturi turboase, umpluturi omogene si neomogene. Balastul Iasi folosit la realizarea pernelor trebue sa fie in stare pura, fara materii.

Indesarea maxima ce se poate obtine pentru materialul din perna depinde de materialul ce urmeaza sa fie indesat prn compactare trebuie sa prezinte o numita umiditate optima de compactare, si numarul de treceri.            

Pernele de balast Iasi se folosesc pentru marirea stabilitatii si micsorarea tasarilor, pentru drenarea apei evacuate din porii terenului precum si pentru inlocuirea stratului de pamant sensibil la inghet. Grosimea patului se alege in functie de destinatia lui. La inlocuirea stratului superficial, din cauza sensibilitatii la inghet, perna din balast Iasi se prevede pe intreaga adancime de inghet corespunzator regiunii respective.