Lucrare științifică realizată în cadrul proiectului Pol CREVIS – premiată în cadrul Conferinței internaționale privind e-sănătatea și Bioingineria

Proiectul de cercetare-dezvoltare „Platformă de bio-monitorizare a parametrilor vitali în operarea infrastructurilor critice”, implementat de ASESOFT Technologies în cadrul Polului de Competitivitate CREVIS are ca principală forţă de cercetare o echipă mixtă, formată din echipele de cercetare ale partenerilor de cercetare Universitatea Politehnică București, Wing Computer Group şi Asesoft Internaţional, precum şi din specialiști proprii ai beneficiarului ASESOFT Technologies.

Un grup de lucru din cadrul echipei mixte de cercetare a sintetizat o parte din rezultatele obținute în cadrul proiectului, într-o comunicare științifică prezentată la cea de-a 5-a ediție a Conferinței Internaționale privind e-sănătatea și Bioingineria – EHB 2015, desfășurată la Iași în perioada 19-21 noiembrie a.c.

Conferinţa, la a cărei ediţie actuală au participat numeroși cercetători români și străini de mare prestigiu științific şi academic, are ca scop promovarea sistemelor de e-sănătate și a bioingineriei medicale.

Ediţia actuală a fost dedicată prezentării şi promovării celor mai noi concepte și tehnologii avansate, atât hardware cât şi software, în domeniile emergente de e-sănătate, dispozitive și instrumentație medicală, prelucrarea biosemnalelor și a imaginilor medicale, informatică medicală, biomecanică, biomateriale, biotehnologii, fizică medicală, management al asistenței medicale, educație și tehnologii de învățare, reabilitare și tehnologii asistive.

Echipa de cercetare a delegat grupul de lucru  format din cadre didactice şi studenţi  din cadrul Universității Politehnica București, respectiv dnii. Radu-Ion Ciucu, George Călin Serițan, Daniel-Andrei Dragomir, Costin Cepișcă și Felix-Constantin Adochiei, să elaboreze şi să prezinte în cadrul conferinței EHB 2015, Studiul „Metode de generare a ECG pentru testarea și întreținerea monitoarelor cardiace”.

Valoarea rezultatele obținute în procesul de cercetare  şi prezentate în lucrare a fost recunoscută şi apreciată de comitetul internațional de evaluatori. În consecință, lucrarea  a obținut Mențiunea specială dedicată Tinerilor Cercetători, în cadrul Conferinței Internaționale privind e-sănătatea și Bioingineria – EHB 2015.

Lucrarea științifică premiată prezintă metode liniare, non-liniare și dinamice de generare a ECG având ca parametrii traiectoria și poziționarea undelor, amplitudinea unghiurilor, curbele, frecvența respirației, pulsul. Generatorul ECG poate fi utilizat pentru testarea ritmului cardiac, calibrarea echipamentului ECG, testarea echipamentelor medicale precum și pentru a contribui la creșterea performanței algoritmului de diagnosticare. Rezultatele prezentate în lucrare includ soluții inovative ce pot fi utilizate cu succes pentru bio-monitorizarea parametrilor vitali ai personalului implicat în operarea infrastructurilor critice.

Despre Polul de Competitivitate CREVIS

CREVIS are ca obiectiv creșterea productivității economice, în sectorul infrastructurilor critice și al serviciilor adiacente acestora, prin realizarea unui centru de cercetare-dezvoltare. În cadrul acestui centru vor fi folosite tehnici inovative de realitate virtuală și augmentată, împreună cu tehnici de monitorizare pentru asigurarea obiectivelor izolate din infrastructurile critice din România, a mentenanței acestora și a instruirii personalului destinat deservirii operaționale și intervenției asupra acestor obiective.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial ,,Creşterea Competitivităţii Economice”.

Mai multe informații sunt disponibile la: http://www.crevis.ro/.