Incepere proiect REEDU - Activarea tinerilor NEETs

HRSpecialists HR Specialists - REEDU

COMUNICAT DE PRESA

HR Specialists (HRS) impreuna cu Asociatia PARTNET – Parteneriat pentru dezvoltare durabila si Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a demarat implementarea proiectului „REEDU - Activarea tinerilor NEETs”. Plecand de la premiza ca dezvoltarea resurselor umane reprezinta unul dintre elementele fundamentale ale cresterii accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, fiind pilonul incluziunii sociale si al combaterii saraciei, scopul acestui proiect este acela de a contribui, la nivelul judetului Bacau, la cresterea nivelului de implicare a tinerilor la viata comunitatii.

Perioada implementarii este 02.03.2021 – 31.12.2021.

Activitatile proiectului au scopul de a ajuta sa se reintegreze, intr-un program de educatie, acele persoane care au parasit prematur sistemul de educatie, oferindu-le acestora caile adecvate prin care sa poata reintra in sistemul de educatie si formare profesionala. Politicile de compensare includ programe de reintegrare scolara „a doua sansa”, care ofera medii de invatare ce sunt menite sa raspunda nevoilor specifice ale tinerilor care au parasit prematur sistemul de educatie, sa recunoasca si sa identifice cunostintele existente si sa lesustina demersul.

Interventiile planificate in cadrul proiectului urmaresc actiuni de sprijin axate pe cresterea accesului la masuri de educatie pentru tinerii NEETs someri din judetul Bacaucare au abandonat cursurile invatamantului primar si/sau gimnazial inainte de finalizarea acestuia, acestea se refera la sustinerea educationala, psihologica,  sociala etc

Principalele caracteristici ale tinerilor NEETs din Romania se refera la:

-             preponderenta femeilor,

-             nivelul de inactivitate de lunga durata,

-             nivelul redus de educatie,

-             lipsa de experienta in munca,

-             descurajarea pronuntata a muncii.

Obiectivul general al proiectului consta in cresterea numarului de tineri NEETs someri cu varsta cuprinsa intre 16-24 de ani inregistrati la SPO (Serviciul public de ocupare), care se reintorc in educatie, prin includerea unui numar de 382 de NEETs in programe “A doua sansa”, precum si prin cresterea gradului de constientizare cu privire la importanta mentinerii in scoala a elevilor si a reducerii parasirii timpurii a scolii.



Obiectivele specifice ale proiectului

OS 1 - Cresterea gradului de constientizare a 450 de persoane cu privire la facilitatile si beneficiile participarii la programul A Doua Sansa, beneficiile reintoarcerii in sistemul de educatie si formare pentru tinerii si adultii care nu si-au finalizat educatia obligatorie

OS 2 - Cresterea gradului de intoarcere/reintoarcere in sistemul educational a 382 tineri NEETs someri prin participarea acestora la servicii de consiliere si orientare a carierei pe tot parcursul vietii

OS 3 - Integrarea/reintegrarea in sistemul educational a 382 tineri NEETs someri prin participarea la programe A Doua Sansa

OS 4 - 39 tineri NEETs someri care obtin certificat de calificare profesionala de nivel 3 ca urmare a participarii acestora la stagii de pregatire practica

OS 5 - Stimularea participarii in cadrul programului “A doua sansa” prin acordarea de masuri de sprijin financiar (subventii) pentru 382 tineri NEETs

Principii orizontale respectate in cadrul proiectului

            Egalitate de gen

            Nediscriminarea

            Accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi

            Schimbări demografice

Dezvoltarea durabila este asigurata prin

            Respectarea mediului inconjurator

            Protecţia biodiversităţii

            Utilizarea eficientă a resurselor

            Atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice

            Rezilienţa la dezastre

ACTIVITATILE PROIECTULUI

Activitatile si dimensiunile GT au fost gandite in baza analizei preliminare realizate, in scopul asigurarii informarii si constientizarii beneficiilor reintoarcerii in sistemul de educatie si formare, respectiv a impactului asupra traseului profesional pe care il poate avea participarea la programul „A doua sansa”.

- Organizarea unor evenimente care vor fi desfasurate in vederea informarii si constientizarii potentialilor participanti dar si a parintilor/turorilor, asupra facilitatilor si beneficiilor participarii la programul „A doua sansa” si la alte masuri. Vor putea adresa intrebari si vor fi informati cu privire la

oportunitatile oferite in cadrul proiectului, precum si cu privire la continutul dosarului pentru inscrierea in grupul tinta, criteriile de selectie si alte aspecte relevante ale metodologiei de selectie si mentinere a GT ( grupului tinta)

-              Realizarea unei pagini de Facebook a proiectului, care va constitui un mijloc eficient de informare si comunicare cu persoanele interesate sa faca parte din grupul tinta si ulterior, cu cei inscrisi.

-              Un numar de 382 de tineri NEETs care nu si-au finalizat educatia obligatorie, vor beneficia de sesiuni individuale de consiliere si mediere, in scopul reinserarii acestora in sistemul de educatie si formare.

-              Un numar de 382 tineri NEETs someri care nu au finalizat invatamantul obligatoriu vor urma un program de evaluare in urma caruia vor fi repartizati sa participe in cadrul programelor ,, A doua sansa’’, in functie de incadrarea fiecaruia in categoriile de ocupabilitate, furnizate de catre AJOFM Bacau si de principalele nevoi educationale ale acestora.

Grupul tinta selectat va fi alcatuit din 382 de persoane ale caror nevoi identificate pot fi rezolvate prin intermediul proiectului. Dintre acestea, 260 de persoane vor fi inscrise in programul ,, A doua sansa” – invatamant primar, iar 122 de persoane vor fi inscrise in programul ,, A doua sansa” pentru invatamantul secundar inferior.

In Programul „A doua sansa” – invatamant primar se vor inscrie persoane care au depasit cu cel putin 4 ani varsta de scolarizare corespunzatoare clasei si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

- nu au parcurs nici o clasa din invatamantul primar;

- au abandonat pe parcurs si au depasit varsta maxima legala pentru reinscrierea in invatamantul primar.

In Programul „A doua sansa” pentru invatamantul secundar inferior, se vor inscrie persoane cu varsta de peste 14 ani care au absolvit invatamantul primar. Se pot inscrie si persoane care au parcurs o parte din clasele corespunzatoare invatamantului gimnazial (V, VI, VII), au abandonat pe parcurs si au depasit varsta maxima legala pentru reinscrierea in invatamantul gimnazial, cursuri de zi.

Ca urmare a finalizarii activitatilor, un numar de 214 persoane vor finaliza un program de a doua sansa

si un numar de 39 de persoane vor obtine o calificare urmare a sprijinului acordat.

Membrii grupului tinta sunt tineri care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a. au domiciliul/resedinta in judetul Bacau;

b. sunt inregistrati la AJOFM Bacau;

c. nu au fost inscrisi sistemul de educatie/ au parasit prematur sistemul de educatie;

d. au implinit 16 ani;


e. au varsta sub 24 de ani

f. nu repeta nivelurile de scolarizare absolvite deja in cadrul proiectelor din apelurile ”Scoala pentru toti”

Valoarea totala a proiectului- 4.715.896,19 lei

Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la adresa de email: [email protected] sau la numarul de telefon 0311010108.

Mai multe informatii puteti gasi pe site ul: www.hrs-outsourcing.com

Mult succes!


Informații de contact

Nume Companie

HR Specialists

Persoana de contact

Paun Adrian

Telefon

0726237500

E-mail