Ce parere au expertii in sanatate despre tigara electronica?

Daca stii cate ceva despre tigara electronica, probabil ca ti se pare fascinant cat de multe lucruri neadevarate se publica despre acest dispozitiv. Mai mult decat atat, iti este evident ca oamenii care scriu despre acest dispozitiv, nu il cunosc deloc.

Ceea ce este pentru oameni un dispozitiv revolutionar, salvator de vieti, pentru expertii in sanatate este un risc de a-si pierde cariera. Pe langa faptul ca oamenii de stiinta nu fac cercetari asupra acestui dispozitiv, le este teama sa vorbeasca pozitiv despre el, pe motiv ca isi pot pierde postul. De aceea, multi prefera sa se abtina de la comentarii sau mai rau, sa vorbeasca negativ despre tigara electronica.

Cu toate acestea, exista cativa experti in sanatate care au avut curajul sa infrunte acest sistem si sa spuna lucruri adevarate oamenilor despre tigara electronica. Cateva dintre declaratiile lor, le vei putea citi in cele ce urmeaza:

1. "Exista doua produse care targeteaza fumatorii. Unul, tigara clasica, ce pune in pericol utilizatorii si nefumatorii si recruteaza noi utilizatori in randul adolescentilor care o incearca. Iar, pe de alta parte, avem tigara electronica, care este cu mult mai sigura si care nu prezinta un risc pentru nefumatori." - Peter Hajek, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra

2. "Tigarile electronice sunt produse noi si, cu siguranta, inca nu stim foarte multe despre impactul asupra sanatatii pe termen lung, insa ceea ce stim este ca acestea sunt mai sigure decat tigarile, care ucid peste 6 milioane de oameni anul." - Ann McNeill, profesor de Dependenta de tutun la Centrul National al Dependentei, Londra

3. "Tigarile electronice sunt probabil la fel de sigure ca si cafeaua. Tot ce contin este nicotina, propilen glicol si arome. " - Robert West, profesor Psihologia Sanatatii si Director la Studiul Tutunului.

4. "Daca toti fumatorii din Marea Britanie ar renunta la fumat cu tigara electronica, astazi am avea 5 milioane de vieti salvate. Tigara electronica are un potential urias pentru sanatatea publica." - John Britton, profesor de epidemiologie la Universitatea din Nottingham.

5. "Vaperii ar trebui sa fie preocupati mai degraba de aerul pe care il respira in orasele poluate, decat de tigara electronica." - Riccardo Polosa, profesor la Asociatia Italiana Anti-fumat.

6. "Cele mai importante toxine din fumul de tigara lipsesc - cele care exista sunt cu mult, mult mai putine." - Konstantinos Farsalinos, profesor la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena.

7. "Chiar si daca sunt vaperi care folosesc acest dispozitiv pe termen lung, acest lucru nu reprezinta o problema, daca au renuntat la fumat. Problema este tutunul ars, nu nicotina. In concentratia la care o folosesc utilizatorii de tigara electronica, nicotina nu este toxica. Vapatul pe termen lung nu este o problema de sanatate publica, nu mai mult decat utilizarea plasturilor sau a gumei cu nicotina." - Jean-François Etter, Profesor Sanatate Publica la Universitatea din Geneva.

8. "Tigarile electronice sunt cu cel putin 99% mai sigure decat tigarile clasice. Oamenii fumeaza pentru nicotina, care este o substanta recreationala utilizata la scara larga, de obicei inhalata din tigarile de tutun. Insa, nu este nicotina cea care dauneaza la tigarile din tutun, ci particulele de tutun ars (gudron) si gazele care cauzeaza cancerul, emfizemul si boli de inima. Tigarile electronice nu au niciuna dintre aceste emisii periculoase." - Clive Bates, fost director la Actiunea privind fumatul si sanatatea.

Vipercig

Vipercig