Zaharul, un factor sigur de stricare a sanatatii dintilor

Desi zaharul face parte in mod constant din alimentatia fiecaruia, are un rol negativ in ceea ce priveste sanatatea dintilor. In alimentatia moderna, continutul de zahar din alimentele semipreparate sau procesate este extrem de ridicat, iar daca peste acestea se adauga un consum de bauturi cu mult zahar si de snacksuri de tot felul, atunci este lesne de inteles de ce sanatatea dentara a acestui segment al populatiei este una precara.

 

Specialistii in stomatologie se folosesc de orice prilej pentru a reaminti populatiei faptul ca zaharul este periculos pentru dinti, insa multi dintre pacientii acestora recunosc ca mananca prea multe dulciuri sau alimente nerecomandate, si prea putine fructe si legume.

 

Cum actioneaza zaharul ca dusman al dintilor?

 

Fenomenul este simplu de explicat: zaharul din alimente si bauturi ajunge la bacteriile din gura, care il transforma in acizi nocivi pentru smaltul dentar. Smaltul are de suferit, si de aceea cariile apar mai des la aceste persoane. Cu cat cantitatea de zahar lipit pe dinti este mai mare, cu atat procesul de aparitie a cariilor este unul mai accelerat.

 

Zaharul face parte din categoria carbohidratilor, si este consumat in raporturi aproape duble in raport cu media Uniunii Europene (30 kg anual la romani fata de 16 kg anual – statistici din 2014).

 

·         Se recomanda diminuarea cantitatii de chipsuri, de prajituri, banane, stafide si fructe uscate, confiate

·         Se recomanda consumul de alimente cu surse de calciu si fosfor, pentru intretinerea sanatatii smaltului dintilor

·         Este nevoie de vitamina D pentru absorbtia calciului provenit de la alimente; cea mai buna „sursa” de vitamina D este soarele, dar si pestele gras, galbenusul de ou sau ciupercile

 

Ce optiuni au cei cu carii dezvoltate in urma consumului excesiv de zahar?

 

Acestia trebuie sa apeleze de urgenta la specialisti. Daca nu s-a apelat la specialistii in nutritie inainte, acum este necesar ca medicii stomatologi sa indrepte efectele nocive dentare. Astfel, se poate proceda la operatiunile de chirurgie orala: extractii dentare, implanturi dentare, extractii cu alveopatie (refacerea alveolei in care dintele este plasat), incizii in cazul abccesului si altele.

 

Odata cu acestea, pacientii se pot orienta si catre alte tratamente dentare care sa imbunatateasca si mai mult sanatatea orala si aspectul. Cateva exemple sunt infatisate de Clinicadrmelnic.ro: implantologie, paradontologie, ortodontie, protetica, estetica dentara si altele.

 

Suplimentar problemelor cu dintii, zaharul este unul dintre factorii de risc de seama pentru problemele cardiovasculare, diabet dar si obezitate. Iar o persoana obeza mananca mai mult si daca isi pastreaza obisnuintele alimentare, inseamna ca mananca mai mult zahar, ducand la degradarea sanatatii dentare intr-un ritm mai accelerat.

 

In cazul copiilor, consumul de zahar este ceva magic, unic, numai ca spre deosebire de corpul adultilor, corpul copiilor se modifica, fiind in crestere si avand nevoie de energia redata de glucidele provenite in urma procesarii zaharului de organism.

 

Cu toate acestea, obisnuinta de a manca alimente dulci sau nesanatoase pot forma un obicei care sa duca la probleme dentare de la varste fragede, si la un comportament alimentar nerecomandat de catre specialistii in chirurgie dento-alveolara.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Dr Melnic

Persoana de contact

Reprezentant Clinica

Telefon

0742213664

E-mail