Tigara electronica, recomandata de Federatia Franceza de Cardiologie

Tigara electronica a devenit un dispozitiv foarte popular printre fumatori in ultimii ani, mai ales dupa ce numeroase foruri medicale si-au aratat sustinerea fata de el datorita eficientei in renuntarea la fumat si a nivelului de toxicitate cu 95% mai mic decat cel al tigarii cu tutun. Recent, Federatia Franceza de Cardiologie (FFC) a adoptat si ea o pozitie pozitiva fata de tigara electronica si a dat publicitatii o fisa informativa, (care poate fi descarcata de aici: http://fr.vapingpost.com/wp-content/uploads/2016/05/Fiche-tabac-federation-cardiologie.pdf), care recomanda acest produs drept un ajutor de baza pentru cei care doresc sa se lase de fumat sau care doresc sa-si imbunatateasca starea de sanatate.

Documentul se numeste "Tigara electronica, un ajutor in renuntarea la fumat?" si afirma foarte clar ca "Vapori produsi de tigara electronica sunt mult mai putin toxici decat fumul tigarilor cu tutun". Actul stipuleaza faptul ca nivelurile de substante toxice dintr-o tigara electronica sunt de 9 pana la 450 de ori mai mici decat cele din ​​fumul de tigara, iar acestea apar numai in cazul in care lichidul este incalzit in mod excesiv.

"Sa ne amintim ca nicotina este substanta din tutun, care creeaza si sustine dependenta, dar care nu este nociva pentru fumatori”, afirma Federatia Franceza de Cardiologie. Din acest motiv, tigara electronica este eficienta deoarece ea livreaza fumatorilor susbtanta dupa care tanjesc atat de mult, fara efectele negative declansate de arderea tigarii cu tutun.

"Tigara electronica, folosita de multi fumatori, i-ar putea ajuta pe o parte dintre acestia sa renunte la fumat. Este de departe mai putin daunatoare decat tigarile cu tutun deoarece nu emite monoxid de carbon si nici cantitati semnificative de substante cancerigene”, a afirmat Daniel Thomas, presedintele onorific FFC.

Acesta a mai remarcat faptul ca multi vaperi continua sa fumeze in paralel chiar si cateva tigari clasice, insa este foarte important ca acestia sa foloseasca doar tigari electronice si sa evite expunerea la fumul de tutun, deoarece chiar si fumatul ocazional sau pasiv mareste semnificativ riscul rezidual de cancer si de boli cardiovasculare.

„Daca cineva foloseste deja o tigara electronica si a abandonat fumatul, nu trebuie sa fie descurajat; acea persoana trebuie sa foloseasca acest dispozitiv antifumat in continuare pentru ca este cu siguranta mai putin nociv decat fumatul”, mai crede Daniel Thomas.

Federatia Franceza de Cardiologie a atras atentia ca tigara electronica este rezervata exclusiv fumatorilor si nu o recomanda fostilor fumatori sau nefumatorilor care vor sa o testeze. In plus, ea este interzisa tinerilor sub 18 ani si nu trebuie folosita in timpul sarcinii.

Nota informativa a FFC mai stipuleaza ca, in prezent, 3 milioane de oameni din Franta folosesc tigara electronica, iar intre 1,2 si 1,5 milioane dintre acestia sunt utilizatori zilnici. 75% dintre vaperi fumeaza regulat, iar 8,4% dintre acestia folosesc tigari cu tutun in mod ocazional. Conform statisticilor, 400.000 de francezi, intre 15 si 75 de ani, au declarat ca tigara electronica i-a ajutat sa renunte la fumat sau sa stea departe de tigarile traditionale, cel putin pentru o perioada de timp.

Vipercig

Vipercig